Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sundance slaví čtvrtstoletí

Kultura

  9:58
PARK CITY - Na prestižním světovém festivalu nezávislých filmů Sundance v americkém Park City se bude letos slavit. Přehlídku pořádá Sundance Institut, který právě před pětadvaceti lety založil herec a režisér Robert Redford na podporu americké nehollywoodské filmové tvorby. Redford dodnes zůstal čestným prezidentem Institutu, i když samotný festival už za něj organizují jiní.

Výročí oslavil i zakladatel Sundance Institut Robert Redford. foto: Kevork DjansezianAFP

S výročím se v rámci festivalu pojí řada aktivit a akcí, které mají připomenout význam tohoto institutu pro vyhledávání a výchovu nových filmových talentů. Se Sundance Institutem se pojí začátky například i Quentina Tarantina. Na zdejším festivalu odstartoval svou úspěšnou kariéru i režisér Steven Sodebergh. Seznam slaných „dětí Sundance“ je ale mnohem delší. Z malé filmové přehlídky pro několik nadšenců se dnes stala monstrózní marketingová akce, kterou pravidelně navštěvuje přes čtyřicet tisíc diváků.

Samotný filmový festival se pod svým jménem Sundance bude letos konat teprve po třiadvacáté a v noci na dnešek jej přímo v Park City zahájil film Přátelé s penězi (Friends with Money) režisérky Nicole Holoftecenerové, absolventky jednoho z kursů pořádaných institutem. Příběh se zaměřuje na život několika zcela odlišných žen v americké společnosti 21. století. Hlavní role ztvárnily Jennifer Anistonová, Joan Cusacková a Frances McDormandová, které také přijaly pozvání na zahájení přehlídky.

Část festivalových projekcí se koná i v nedalekém městečku Sundance, kde sídlí samotný Institut, a v Salt Lake City. Sérii promítání v metropoli státu Utah dnes večer zahájí představení v místní symfonické síni světová premiéra britského snímku Rajcovní boty (Kinky Boots) režiséra Juliana Jarrolda. Přehlídka má od loňského roku i svoji soutěž mezinárodních dokumentárních a hraných filmů. Letos důraz na mezinárodní rozměr festivalu umocňuje i skutečnost, že si pořadatelé vybrali na zahájení projekcí v Salt Lake City právě britský snímek.

Největší novinkou letošního festivalu bude první slavnostní závěrečné promítání. Dosud závěr festivalu obstarávalo vyhlašování vítězů, které však nedoprovázelo žádné promítání. To se letos mění.

Willis, Stoneová a Timberlake
Filmoví fanoušci se na závěr festivalu mohou těšit na světovou premiéru nového filmu slavného režiséra Nicka Cassavetese nazvaného Alpha Dog. Divákům se v něm představí takové hvězdy jako Bruce Willis, Sharon Stoneová, zpěvák Justin Timberlake nebo krasavice Emilie Hirschová.

Pořadatelé očekávají účast nejen těchto hvězd, ale i řady dalších hollywoodských osobností. Na seznamu očekávaných hostů figurují jména jako Edward Norton, Wynnona Ryderová, Josh Harnett nebo Greg Kinnear.
Autor: