Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Švandovo divadlo vítá diváky s poruchami sluchu: nabídne jim titulky

Kultura

  6:00
Užitečnou službu pro všechny diváky s vadami sluchu připravilo Švandovo divadlo. Jako první scéna v Praze jim k vybranému představení nabídne promítané české titulky. Novinka se týká vždy jednoho představení v měsíci. Už 26. ledna to bude komedie Kdo je tady ředitel? s Michalem Dlouhým v hlavní roli. Inscenace v režii Daniela Hrbka bude mít ten den 250. reprízu.

Michal Dlouhý a Kamil Halbich v představení Kdo je tady ředitel? Švandova divadla. foto: Michal Hančovský

„Jako rodilý Smíchovák potkávám v téhle čtvrti spoustu neslyšících, vždyť hned za rohem divadla pro ně funguje speciální střední, základní i mateřská škola,“ komentoval to Michal Dlouhý. Zavedení českých titulků proto považuje herec, který na Smíchově pravidelně hostuje a Švandovo divadlo má jako domovskou scénu, za výborný nápad.

Další inscenací s titulky bude Krakatit

Už 19. února bude s titulky uveden Krakatit, napínavý příběh o spalující vědecké a milostné horečce inscenovaný podle románu Karla Čapka. V březnu ho bude následovat Hamlet v režii Daniela Špinara. V plánu jsou také tituly Kurz negativního myšlení, Idioti, Proměna a Řemeslníci, dodala Bičíková.

Promítání titulků, obvykle anglických, nabízí i řada dalších pražských scén. Například Národní divadlo, Divadlo Komedie, Divadlo v Dlouhé nebo Divadlo na Vinohradech. Pouze U Švandů ale titulky poběží u vybraných představení v češtině, aby je mohli číst právě česky rozumějící lidé se sluchovým hendikepem. Specifické jsou tím, že neslyšící informují nejen o tom, co herci říkají, ale i o emocích, které jejich repliky doprovázejí. Tedy například slova jako „překvapeně“ či „rozzlobeně“.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...