130 let
Zdeněk Svěrák (vlevo) a Jaroslav Uhlíř (vpravo) dostali diamantové desky.

Zdeněk Svěrák (vlevo) a Jaroslav Uhlíř (vpravo) dostali diamantové desky. | foto: ČTK

Svěrák a Uhlíř dostali diamantové desky. Spolupracují spolu už 50 let

Kultura
  •   18:48
PRAHA - Jubilejní diamantové desky předala ve čtvrtek ředitelka Supraphonu Iva Milerová Zdeňku Svěrákovi a Jaroslavu Uhlířovi. Ocenila tak padesát let jejich spolupráce s tímto vydavatelstvím. Zároveň představila audioknižní komplet osmi CD Povídky a Nové povídky a speciální set CD+DVD Operky, které vycházejí ke Svěrákovým osmdesátinám.

Většinu povídek ze zmíněných audioknih načetl sám autor, ve třech případech svěřil roli vypravěče Daniele Kolářové a Libuši Šafránkové. V novém kompletu jsou všechny povídky tak, jak je Svěrák napsal pro knižní podobu, která vyšla v nakladatelství Fragment. Účinek četby umocňuje Uhlířova hudba.

Svěrák obdržel čestný doktorát. Za vytříbený humor i práci s češtinou

Sugestivními texty a melodiemi oplývají i oblíbené Operky z televizního cyklu Hodina zpěvu. Obsahují zhudebněné pohádky O Budulínkovi, Červená Karkulka, O dvanácti měsíčkách a Šípková Růženka.

„Jubilejní diamantovou deskou jsme chtěli ocenit vynikající spolupráci s panem Svěrákem, který už před padesáti lety napsal první text k písničce vydané Supraphonem. Je nám ctí být součástí jeho tvůrčího světa, spolupráce s ním je jedinečná,“ uvedla Milerová s tím, že Svěrák má v supraphonském archivu 175 uměleckých počinů v celkové délce 103 hodin. Uhlíř jich má 120.

„S vámi je svět laskavější a veselejší,“ dodal majitel Supraphonu Miloš Smetana.

Jako ryba ve vodě

Zdeněk Svěrák tvrdí, že písnička má plavat jako ryba ve vodě. Na kontě má přes 400 písňových textů, většinu z nich na hudbu Jaroslava Uhlíře. O tom, že otextoval v roce 1973 hit zpěváka Jiřího Schelingera Holubí dům, se celkem ví. Že píše písničky pro děti, je také známo. Že však psal texty, některé pod pseudonymem Emil Synek, i k dechovce či k písničkám považovaným za dílo Ivana Mládka, mnohé překvapí. S textařskými pokusy začínal už jako student, kdy poprvé slyšel písničky Voskovce, Wericha a Ježka.

Otec a syn Svěrákovi chystají nový film. Podle vzpomínkové knihy Po strništi bos

„Ty, které se dostaly na veřejnost, však pocházejí až z poloviny 60. let. Vznikaly pro smyčcový orchestr Antonína Ulricha, který byl mým nevlastním strýcem. Tak se zrodily polky či valčíky Mám ráda hajnýho, Kapesníčky či Málokdy se vydaří takhle pěkné předjaří. Moc pyšný jsem na tuto práci nebyl, tak jsem to psal pod pseudonymem Emil Synek. To se mi pak hodilo, když jsem nesměl,“ řekl Svěrák. První text pro Uhlíře je podle něj z roku 1967 a jmenuje se Strašidýlko Emílek. Pro Mládka napsal asi 15 písní.

„Bylo to v jeho začátcích, kdy se svými poněkud drzými texty nemohl prorazit. Protože máme společného ducha, pomohl jsem mu a napsal texty jako Švagr má bagr, Láďa jede lodí, Švadlenka Madlenka, Mravenci v kredenci či Dívka s modrou matrací,“ dodal.

Autor: ČTK