Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět dal Pavarottimu poslední Sbohem

Kultura

  19:31
MODENA - Nekončícím potleskem vyvrcholil v katedrále i na náměstí před dómem severoitalské Modeny dvouhodinový smuteční obřad. Při něm se s operním pěvcem Lucianem Pavarottim přišly rozloučit desetitisíce jeho příznivců. Slavný tenor zemřel ve čtvrtek ve věku nedožitých 72 let na rakovinu.

S operním pěvcem se přišly rozloučit desítky tisíc lidí. foto: ČTK

Od pátku neustále proudily k ostatkům vystaveným v katedrále zástupy jeho obdivovatelů a tisíce lidí vyjádřily zármutek podpisem v kondolenčních knihách vedle katafalku. Kondolenční listiny mohli podepsat pěvcovi fanoušci i na italských konzulátech na mnoha místech světa.

Mimořádnost chvíle zdůraznil mimo jiné dvojí přelet deseti strojů akrobatické letky nad katedrálou ve chvíli, kdy umělcovy ostatky v rakvi z bílého javorového dřeva pokryté záplavou Pavarottiho oblíbených slunečnic směřovaly na nedaleký hřbitov Montale Rangone. Tam jsou pochováni i další příslušníci umělcovy rodiny, včetně mrtvě narozeného synka Riccarda. Podle některých odhadů se na náměstí shromáždilo až 100.000 Pavarottiho příznivců.

Mši, která začala v 15:00 SELČ, zahájila písní Ave Maria z opery Otello Giuseppe Verdiho k slzám dojatá bulharská sopranistka Raina Kabaivandská, která s Pavarottim řadu let umělecky spolupracovala. Poté modenský arcibiskup Benito Cocchi přečetl poselství papeže Benedikta XVI., který je nyní na návštěvě Rakouska a který zesnulého pěvce označil za "velkého umělce, jenž díky svému vynikajícímu interpretačnímu talentu uctil božský dar hudby".

Potleskem odměnili účastníci smutečního obřadu slepého tenoristu Andreu Bocelliho, který se rozloučil se svým zesnulým přítelem Mozartovou skladbou Ave Verum Corpus. Za italskou vládu poděkoval Pavarottimu premiér Romano Prodi. Prohlásil, že "Luciano vstoupil hluboce do života tisíců lidí na celém světě" jako skutečný vyslanec italské kultury a jako posel míru v místech, kde lidstvo trpělo. "Luciano dokázal využívat svůj hlas jako nástroj proti válce," prohlásil Prodi. 

Přímo v katedrále se pietního aktu účastnilo na 800 pozvaných hostů. Před chrámem na náměstí Piazza Grande bylo možné obřad sledovat na dvou obřích obrazovkách. Italská televize pohřeb vysílala v přímém přenosu do mnoha zemí.

Mezi smutečními hosty byli bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, někdejší ředitel newyorské Metropolitní opery Joe Volpe, italský filmový režisér Franco Zeffirelli či Stephane Lissner, generální ředitel slavné milánské La Scaly, kde Pavarotti vystoupil stočtyřicetkrát. Přišeli i další Pavarotttiho přátelé - zpěvák Zucchero či frontman kapely U2 Bono Vox. Květiny zaslala ze zahraničí řada osobností, například monacký kníže Albert či operní diva Montserrat Caballé.  

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...