Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Svět knihy bude hostit šest stovek účinkujících z 27 zemí a regionů

Spisovatel Laurent Binet (2019) foto: Profimedia.cz

Téměř tři stovky vystavovatelů a šest stovek účinkujících z 27 zemí a regionů se chystá na mezinárodní knižní veletrh Svět knihy. Uskuteční se 23. až 26. září na Výstavišti v Holešovicích. Jeho motto letos je Můj domov je v jazyce, které podle pořadatelů vyjadřuje záměr prozkoumat vztah děl a jejich autorů k jazyku, geografické i mentální příslušnosti k dané zemi. Čestným hostem veletrhu je Francie.
  13:05

Francouzský velvyslanec v ČR Alexis Dutertre dnes na tiskové konferenci řekl, že obě země jsou čtenářské, mají velmi rozvinutý knižní průmysl, bohatou podporu literatury ze strany státu i soukromých subjektů. „Ale je potřeba bojovat na úrovní Evropské unie, aby byla zachována podpora literární umělecké tvorby, abychom zůstali nezávislí, autonomní, jako jsme doposud. Máme příležitost ukázat, že co je opravdu důležité, je evropská identita, evropská totožnost,“ řekl velvyslanec.

Francouzskou literaturu představí na 60 setkání, diskusí, kulatých stolů a workshopů, přijede 17 frankofonních autorů, kteří pokrývají všechny literární žánry, a sedm zástupců nakladatelů. „Tento ročník veletrhu je také věnován osobnosti, která je symbolem toho, co spojuje Českou republiku a Francii, spisovateli Milanu Kunderovi. Mezi hosty bude několik osobností, které se věnovaly Kunderovi. Je to příležitost ukázat, jak si vážíme této osobnosti a jeho díla,“ řekl velvyslanec.

Pořadatelé veletrhu již dříve oznámili, že na veletrh přijede francouzský spisovatel Laurent Binet, dalšími hosty budou britský prozaik David Mitchell a nigerijsko-americká spisovatelka Chimamanda Ngozi Adichieová.

Zvláštní prostor na festivalu budou mít také Polsko a Bělorusko. Polsko mimo jiné připomene svou reportážní školu, kterou budou reprezentovat třeba Witold Szablowski a Martyna Bundová, polský stánek připomene také sté výročí narození Stanislawa Lema.

Bělorusku je věnována sekce Literatura jako hlas svobody. Na veletrhu bude mít stánek Ambasáda nezávislé běloruské kultury, která funguje při brněnském Centru experimentálního divadla.

Na veletrh přijede 16 běloruských spisovatelů, vystoupí i mimo Výstaviště, třeba v Divadle Na zábradlí či v DOXu, básníci budou číst svou tvorbu na nádraží v Bubnech. „Měla by přijet i běloruská punková kapela, která je v současnosti na Ukrajině, jsou tam nelegálně, takže není zřejmé, zda se do Česka dostanou,“ přiblížil situaci běloruských umělců ředitel Centra experimentálního divadla Miroslav Oščatka.

Účast běloruských tvůrců je součástí projektu Zaostřeno na Bělorusko, který chce prezentovat nezávislou běloruskou literaturu v zemích V4. Organizátoři jejich účasti na veletrhu v ČR připomněli, že pouze čtyři z běloruských účastníků přijedou přímo z Běloruska, jiní zemi byli nuceni či se rozhodli z politických důvodů opustit.

Autor: