Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět knihy porazil i letní počasí

Kultura

  17:45
PRAHA - Na 34.000 návštěvníků, tedy zhruba stejný počet jako loni, odhaduje letošní návštěvnost festivalu Svět knihy ředitelka Dana Kalinová. Ani dnešní letní počasí zájemce od setkání s literaturou neodradilo. Do čtyř, kdy se brány Průmyslového paláce na pražském Výstavišti uzavřely, se tu od rána uskutečnily téměř čtyři desítky akcí.

Svět knihy 2008 foto: Bookworld

"Přesná čísla budeme mít během několika dnů, ale myslím si, že 15. ročník se povedl především po stránce programové. Udělali jsme čest tomu, že jsme získali statut oficiální doprovodné akce českého předsednictví v Radě Evropské unie," řekla Kalinová.

Ocenila, že Češi mají vztah k literatuře i knížkám, což dokumentuje zájem srovnatelný s tím loňským, který byl rekordní. Podle ní se podařilo provizorní přístavbou ke Střední hale paláce, jehož levé křídlo loni na podzim vyhořelo, zachovat obvyklou výstavní plochu.

Nedostatkem plátěného stanu však je, že reaguje na změny počasí; když prší, je v něm vlhko a při slunečném počasí nedýchatelno. Hlavním tématem čtyřdenního veletrhu byla evropská literatura. Uvedl autory a knížky 27 členských zemí Evropské unie, písemnictví zemí kandidátských i evropských států mimo ni.

Vaříme s knihou
Centrální expozice patřila knihám z Ruska. Prezentace ruské nakladatelské sféry, která za rok 2008 vykázala přes 123.000 knih a publikací vydaných v celkovém nákladu 760 milionů výtisků, zůstane v Česku. Organizátoři ji dnes předali knihovně ruského velvyslanectví, Ruskému středisku vědy a kultury, českým školám a knihovnám.

Veletrh hostil ve dvou stovkách stánků přes 300 vystavovatelů. Konalo se na 370 besed, prezentací, vyhlašování cen, autogramiád, filmových projekcí a divadelních představení, jichž se zúčastnilo více než 400 hostů, z nich 60 ze zahraničí. Dnes k nim patřili například Marie Körnerová, Václav Dušek, Eva Kantůrková, Rudolf Pellar, Iva Pecháčková, Jan Šibík a Tereza Boučková.

Veletrh poprvé doplnila gastro show Vaříme s knihou, jejímž cílem bylo kromě praktických ukázek představit knihy o vaření. Dnes v poledne provoněl vstupní halu svými rybími filátky v pivním těstíčku autor Sladkovodní kuchařky Milan Palička.

Předčítač č. 47
Úspěšná byla i akce Svět knihy ve filmu, která zavedla knihomoly do kin Ponrepo a Atlas, kinosálu Francouzského institutu a večerníčky i videosnímky jima nabídla přímo v Průmyslovém paláci. Program kina Atlas v závěrečný den veletrhu nabízel tituly natočené podle literárních předloh - psychologický příběh z Německa 50. let Předčítač, Renčovo drama Hlídač č. 47 a britsko-americký snímek režiséra Sama Mendese Nouzový východ.

Obdobně veletrh už pošesté spolupracoval s divadly a upozornil na 25 inscenací sedmnácti pražských i mimopražských scén. V Průmyslovém paláci se uskutečnila výstava Svět divadla, připravená k půlstoleté činnosti pražského Divadelního ústavu. Vydal téměř 600 titulů a patří tak mezi jedno z nejvýznamnějších nakladatelství divadelní literatury v Česku.  Výstava obsáhla na osmdesát publikací včetně té nejnovější o scénografovi Josefu Svobodovi. Dokumentovala tak, jak se proměňoval Divadelní ústav i české divadlo a teatrologie.

Autor: