Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tanec Praha dnes uvede svůj vrchol: Svěcení jara podle Marie Chouinard

Kultura

  16:00
PRAHA - Jako hlavní host festivalu Tanec Praha vystoupí dnes v Hudebním divadle Karlín Compagnie Marie Chouinard. Soubor patří k nejprestižnějším světovým tanečním tělesům a založila jej před čtvrtstoletím kanadská choreografka a jedna z předních postav současného tance Marie Chouinard.

Svěcení jara v choreografii Marie Chouinard foto: Nicolas Ruel

Diváci dnes uvidí její slavné Svěcení jara a originální kus Henri Michaux: Mouvements, které je jemným pohybovým ztvárněním kreseb Henriho Michauxe. Choreografii na Stravinského hudbu má soubor na repertoáru 19 let a podle její autorky je fenomenální hudba pro tanečníky i jí samotnou stále znovu a znovu inspirující.

Henri Michaux: Mouvements

Stejný program jako dnes se v karlínském divadle opakuje ve čtvrtek, kdy se 26. ročník festivalu současného tance a pohybového divadla uzavře.

ČTĚTE TAKÉ

Sólo v galerii

Soubor Marie Chouinardové na festivalu již hostoval dvakrát, v letech 2001 a 2007, letos poprvé ale choreografka přijela osobně. Pořadatelé ji letošním ročníkem chtěli vzdát hold, uspořádali proto také výstavu jejích kreseb v divadle Ponec, která dokládá univerzalitu uměleckého vyjádření choreografky.

Z vystoupení Compagnie Marie Chouinard

Ve čtvrtek navíc Chouinardová sama zatančí návštěvníkům Veletržního paláce, který si zvolila pro své sólo nazvané In Museum. Performance začíná v 10:30 v expozici, kde jsou vystavená díla Františka Kupky. Kdo bude mít odvahu, může tanečnici pošeptat své přání, a ona mu je pak fyzicky ztvární.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...