Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

'Nesnesitelné i fascinující'. Tanec Praha přiveze Alias

Kultura

  12:00
PRAHA - Švýcarský taneční soubor Alias a belgická skupina Ultima Vez budou patřit k největším atrakcím festivalu Tanec Praha 2012.

Alias: Sideways Rain foto: Jean-Yves Genoud

Tanec Praha, jedna z nejdůležitějších tanečních událostí sezony, se uskuteční od 4. do 29. června. Umělce a choreografy z Německa, Argentiny, Švédska, Izraele nebo Dánska budou hostit čtyři pražské divadelní scény. Program doplní workshopy, filmy a přednášky. Do projektu Tanec Praha v regionech se zapojí deset českých měst. Novináře o tom dnes informovala Yvona Kreuzmannová, předsedkyně sdružení Tanec Praha.

Hvězdou festivalu bude brazilský choreograf a umělecký šéf souboru Alias Guilherme Botelho. "Botelho se zaměřil na čistě fyzický výkon, na tanec, oprostil se od rekvizit a dekorací. Od tanečníků vyžaduje extrémní pozornost a fyzickou připravenost," uvedla Kreuzmannová. Představení Sideways Rain, které je podle kritiků "hypnotické, úchvatné, nesnesitelné i fascinující", uvede pražské Hudební divadlo Karlín 26. a 27. června.

Cesta po romských komunitách

V koprodukci s Divadlem Archa se na festivalu představí belgický soubor Ultima Vez s inscenací booty Looting v choreografii vlámského režiséra, choreografa a tanečníka Wima Vandekeybuse. Na stejné scéně se uvede i Saburó Tešigawara z Japonska se souborem 420PEOPLE.

Dalším hostem přehlídky bude berlínská skupina Dorkypark GMBH argentinské choreografky Constanzy Macrasové, která na Nové scéně Národního divadla pozve diváky na cestu po romských komunitách. Z Velké Británie dorazí choreografka a performerka Wendy Houstounová, jejíž dílo vtipně obohacuje a rozšiřuje hranice tance a divadla. Silné bude zastoupení choreografů z Izraele.

V rámci 24. ročníku festivalu se budou konat i představení pro děti, workshopy a diskuze. Taneční vystoupení se kromě Prahy odehrají také v Brně, Českém Krumlově, Hradci Králové, Jihlavě nebo Olomouci.

Autor: