Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tanec Praha zahájí improvizace se třemi smartphony

Kultura

  17:00
PRAHA - Inscenací Conversation Piece australské choreografky Lucy Guerinové začne dnes večer v divadle Ponec hlavní program letošního festivalu Tanec Praha. Mezinárodní přehlídka současného tance potrvá do 26. června, zavítá kromě Prahy i do regionů a vzdá hold kanadské choreografce a tanečnici Marii Chouinardové.

Z představení Conversation Piece. Účinkují: Megan Holloway, Rennie McDougall, Alison Bell, Harriet Ritchie, Matthew Whittet a Alisdair Macindoe. foto: Brett Boardman

Chouinardová, významná choreografka a jedna z předních postav současného tance,  do Prahy zavítá také osobně. Její Svěcení jara bude 25. a 26. června vrcholem festivalu.

Více o letošním ročníku si přečtěte zde:

Technologie spojují, ale i izolují

Klíčovou rekvizitou dnešního Conversation Piece, který Australanka Guerinová nastudovala se třemi tanečníky a třemi činoherci, je iPhone a jeho aplikace. Současná komunikace se sice bez technologií neobejde, ale na jedné straně lidi spojuje, a na druhé izoluje. Guerinová otevřela prostor, v němž se mluvený jazyk potkává s tím tělesným.

Choreograficky využila vybavení telefonu tak, že taneční a mluvené sekvence se nahrávají, lze je vracet, opakovat, doplňovat hudbou a vytvářet další roviny scénického obrazu. Spontánní improvizované konverzace mají půvab přirozené a trochu triviální každodennosti, nicméně odhalují i skryté, jemné struktury mezilidských vztahů. Conversation piece je díky volné struktuře a improvizaci pokaždé jiný; napínavý a zábavný.

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...