130 let

Cannes (ilustrační foto) | foto: Reprofoto

Tarantino, Almodóvar. V Cannes neriskují

Kultura
  •   15:19
PRAHA - Režiséři zvučných jmen jako Quentin Tarantino nebo Pedro Almodóvar se utkají na kolbišti již 62. filmového festivalu, který začíná ve středu v Cannes. Česká republika bude na festivalu zastoupena studentským filmem Bába a přítomna bude i dokumentaristka Helena Třeštíková, která převezme cenu Media European Talent.

V Cannes, kde filmový svátek začne projekcí animovaného trojrozměrného snímku s názvem Vzhůru do oblak od amerického studia Pixar, jsou s napětím očekáváni Tarantinovi Hanebný pancharti i Almodóvarova Rozervaná objetí.

Zatímco jediný zástupce Spojených států na festivalu zabrousil svým dílem do jakéhosi remaku Tuctu špinavců a dal příležitost se zaskvět hercům Bradu Pittovi a Diane Krugerové, španělský autor rozehrává s Penélope Cruzovou psychologické drama změny osobnosti kvůli ztrátě milované ženy.

Z francouzského pohledu je pozornost upřena i na film Looking for Eric (Hledání Erika) v režii Brita Kena Loache, který se zabývá fotbalistou Erikem Cantonou a který už stejně jako Tarantino a Almodóvar z Cannes ocenění má. Rakušan Michael Haneke, který v Cannes rovněž zabodoval už v roce 2001 se snímkem Pianista, tentokrát nabízí válečné drama Das Weisse Band (Bílý pás).

Zájem je i o snímek Vengeance (Odplata), pod kterým se podepsal hongkongský režisér Johnnie To, a to zejména kvůli představiteli hlavní role, již ztvárnil stárnoucí francouzský rocker a neuhasínající celebrita Johnny Hallyday. Porotě letošního festivalu v Cannes bude předsedat francouzská herečka Isabelle Huppertová.

Za Česko Třeštíková a Bába
Český film Bába režisérky Zuzany Špidlové, který soutěží ve školní sekci Cinéfondation, zachycuje vztahy mezi nejmladší a nejstarší generací. Loni na podzim si odnesl cenu za režii i cenu za nejlepší film na festivalu FAMUFEST 2008.

Třeštíková dostane na přehlídce cenu Media European Talent od evropské komisařky Viviane Redingové za rozpracování pokračování dokumentu Zázrak, který tvůrkyně natočila jako svůj první profesionální snímek v roce 1974. Tehdy začala sledovat těhotnou mladou ženu přes porod až do šesti měsíců života jejího syna. Třeštíková, jejímž záměrem je pokračovat ve sledování osudu nyní již dospělého muže, zvítězila v konkurenci 345 evropských filmových projektů.

Pro režisérku znamená cena nejen pozvání na slavný festival, ale příslib profesionální pomoci na trhu v Cannes (Marché du Film), kde bude její chystaný projekt propagován a nabídnut evropským producentům. České filmové centrum bude na témže místě zprostředkovávat prodej či promítání na jiných festivalech dalších filmů jako například válečného dramatu Tobruk v režii Václava Marhoula, historického velkofilmu Bathory Juraje Jakubiska či rodinného filmu Kdopak by se vlka bál Marii Procházkové.

Seznam nominovaných filmů:

Rozervaná objetí, režie Pedro Almodóvar
Hanebný pancharti, režie Quentin Tarantino
A l'origine (Na počátku), režie Xavier Gianolli
Antichrist (Antikrist), režie Lars von Trier
Bright Star (Jasná hvězda), režie Jane Campionová
Enter the Void (Vstupte do prázdnoty), režie Gaspar Noé
Fish Tank (Nádrž na ryby), režie Andrea Arnoldová
Les herbes folles (Divoká tráva), režie Alain Resnais
Kinatay, režie Brillante Mendoza
Looking for Eric (Hledání Erika), režie Ken Loach
Map of the Sounds of Tokyo (Mapa tokijských zvuků), režie Isabel Coixetová
Taking Woodstock, režie Ang Lee
Un prophete (Prorok), režie Jacques Audiard
Spring Fever (Jarní horečka), režie Lou Jie
Thirst (Žízeň), režie Pak Čan-uk
The Time That Remains (Čas, který zůstává), režie Elia Sulajmán
Vengeance (Odplata), režie Johnnie To
Vincere (Zvítězit), režie Marco Bellocchio
Visage (Obličej), režie Caj Ming-liang
Das weisse Band (Bílá stuha), režie Michael Haneke

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás