Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tata Bojs řádili v Minoru, hráli na šejkry i valchu

Kultura

  15:00
PRAHA - V rámci festivalu Struny podzimu - Struny dětem předvedla známá hanspaulská skupina vystoupení plné prapodivných hudebních nástrojů a starých hitů.

Tata Bojs koncertovali pro děti v pražském Divadle Minor foto: ČTK

Netradičně akustická kapela Tata Bojs roztančila v neděli v pražském divadle Minor desítky dětí. Koncertovala v rámci festivalu Struny podzimu - Struny dětem, který nabídl dětem kromě muziky i divadelní představení nebo hudební, výtvarné a pohybové workshopy.

Kapela Tata Bojs pro děti většinou nehraje, i když někteří její členové se angažují v bejbypunkové skupině Kašpárek v rohlíku. Koncert pro děti ale chtěli udělat už dávno. "Chtěli jsme hrát na Strunách podzimu už minulý rok, ale nesešli jsme se termínem. Až teď to vyšlo," řekl za kapelu bubeník Milan Cais.

Muzikanti si připravili akustickou verzi svých starých i nových hitů. Kromě kytar, velkého bubnu, chrastidel a šejkrů se kapela doprovázela například na vozembouch nebo starou valchu. Program zahájila píseň Vítací, s níž v roce 2007 tehdy novopečení otcové-muzikanti vítali na svět své čerstvě narozené děti. V nové, akustické verzi písně si "zazpívaly" i Caisova dcera Evelína a Mardošova Františka. "Zatím se moc nepodílí zpěvem, spíš nějakým samplem nebo broukáním," uvedl s úsměvem bubeník, zpěvák a výtvarník. Kapela zazpívala například i písně Šťastnější, Divnosti, Ladovo říkadlo Bába leze do bezu nebo hitovku Kluci, kde jste?.

Když je to baví, pak to lítá

V publiku se vedle sebe pohupovali, divoce tančili nebo jen tak seděli a poslouchali školáci i nemluvňata. Takové publikum si Cais pochvaloval. "Většinou je to publikum míň pozorné, ale když je to baví, pak to lítá, ta energie z nich. Takové rozjiskřené oči dospělí moc často nemívají," uvedl Cais.

Přestože měl koncert u nejmenšího publika velký úspěch, muzikanti zatím žádný nový "dětský" projekt nechystají. "Jsme dost zahlceni prací pro dospělé. Ale neříkám, že to není možné," uvedl muzikant.

Na festivalu Struny dětem hrály pro nejmenší publikum i Dan Bárta, Petr Skoumal, Pražská komorní filharmonie nebo Jiří Stivín. Většina vystoupení byla vyprodána několik týdnů předem.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...