Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Technicky dokonalý zmatek se slabým scénářem. Blíženec s Willem Smithem kritiku neohormil

Kultura

  17:00
Dystopická sci-fi podívaná Blíženec (Gemini Man) se pyšní zajímavou premisou - Will Smith se ve filmu postaví své mladší verzi. Podle kritiků je ale příběh tou nejslabší částí filmu. Snímek se do českých kin podívá 10. října.

Will Smith ve snímku Blíženec (2019) ztvárnil stárnoucího zabijáka i jeho mladšího dvojníka. foto: PARAMOUNT PICTURES

Henry Brogan (Will Smith) je ve svém oboru naprostou špičkou. Zabíjí efektivně a bez zbytečných otázek. Jednoho dne se ale rozhodne pověsit kariéru na hřebík. To se pochopitelně nelíbí jeho zaměstnavatelům, kteří na Henryho pošlou dalšího zabijáka. Háček je v tom, že tím zabijákem je sám Henry, přesněji řečeno jeho mladší klon vytvořený z DNA. Zvládne jeden odhodlaný člověk vyhrát boj sám nad sebou? Tentokrát doslovně.

Snímek Mizerové 3 (Bad Boys for Life). Režie: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Joel Edgerton a Will Smith ve snímku Bright.

Jistou zárukou kvality měl být trojnásobný držitel Oscara Ang Lee. Jde sice o jeho první sci-fi, ale s dramatickými akčními filmy má bohaté zkušenosti, jak předvedl například ve výše zmíněném Tygru a drakovi nebo westernu Jízda s ďáblem. Na scénáři spolupracovalo hned šest scenáristů. Tím nejznámějším je určitě David Benioff, jeden z tvůrců veleúspěšné Hry o trůny. Podle prvních ohlasů ale ani tohle všechno na dobrý film nestačilo.

„I když se Ang Lee snaží o velké věci v technické filmařině, samotný film nemá dostatek charakteru, aby ho vyzdvihly,“ myslí si Fionnuala Hanniganová ze serveru Screen Daily

„Tento neuspokojivý film je míň než souhrn všech talentů, které se na něm podílely. Slabý scénář a zápletku drží pohromadě jen technologická magie filmařů,“ shrnul svůj názor Stephen Dalton z magazínu The Hollywood Reporter.

Blíženec je případem, ve kterém obrovské množství práce vyústilo v neskutečně unilý akční film,“ neskrývá rozčarování recenzent serveru Variety Peter Deburge.

„Zmatený produkt vzešlý s bizarního nápadu,“ shrnula film ve své recenzi Ella Kempová z webu IndieWire.

„Je těžké se zajímat o to, že je jeden muž dvojníkem druhého, když se ani jeden nechová jako člověk,“ napsal Nicholas Barber z webu The Wrap.