Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Temný den norské historie. Netflix natočí film podle masového vraha Breivika

Kultura

  15:30
22. července 2011 zabil Anders Breivik při svém řádění na 77 lidí, převážně studentů. Podle události vznikne film z produkce streamovací služby Netflix. Rozpočet má činit 20 milionů dolarů.

Norský vrah Breivik. foto: ARCHIV

Anders Breivik začal svou akci tím, že odpálil podomácku vyrobenou bombu z hnojiv před sídlem norského premiéra. Výbuch usmrtil osm lidí. Poté se převlékl do policejní uniformy, nechal se přívozem přepravit na ostrov Utøya a začal pálit do lidí. šlo hlavně o studenty a příznivce norských labouristů. Breivik používal zakázanou a nehumánní tříštivou munici dumdum, takže šance zasažených na přežití byla minimální. Za oběť mu po těchto dvou útocích padlo celkem 77 lidí. Šílenec Breivik, který mimo jiné napsal manifest proti muslimům v délce půl druhého tisíce stránek, za svůj čin dostal 21 let ve vězení. To je v Norsku maximální vyměřená délka trestu. Breivik se letos vzdal svého jména a přejmenoval se na Fjotolfa Hansena.

Magazín Deadline informoval o tom, že Netflix práva na snímek vyhrál v tvrdém konkurenčním boji. Zakázku nakonec předal režisérovi Paulu Greengrassovi. Ten je podepsaný pod snímky o agentu Bourneovi (Matt Damon) nebo v roce 2013 natočil snímek Kapitán Philips s Tomem Hanksem v hlavní roli. Snímek bude mít rozpočet „jen“ 20 milionů dolarů a začít natáčet se má letos na podzim. Greengrassovi budou po ruce producenti Eli Bush (Grandhotel Budapešť, Ex Machina) a Gregory Goodman (X-Men: První třída, Kapitán Phillips).

 Anders Behring Breivik
Breivika rozplakalo jeho vlastní video.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...