Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

„Ten příběh patří všem...“

Kultura

  9:38
CANNES - Z natáčení v Praze se do Cannes přesunul hvězdný pár. Angelina Jolie a Brad Pitt tu uvedli premiéru snímku A Mighty Heart (Ohromné srdce) o zavražděném novináři Danielu Pearlovi. Pitta v Cannes čeká ještě uvedení třetího dílu Dannyho parťáků.

Producent a herečka. Manželé Brad Pitt a Angelina Jolie na festivalu v Cannes. foto: ČTK

Docela stranou, až na kraji dlouhého stolu pro hosty tiskové konference, usedl Brad Pitt – tentokrát je totiž „pouhým“ producentem. Čestné místo uprostřed patřilo Angelině Jolie a režiséru Michaelu Winterbottomovi. Vedle nich usedla žena, kvůli níž film A Mighty Heart vznikl, novinářka Marianne Pearlová.

Dramatický snímek zachycuje její příběh, respektive příběh jejího manžela, redaktora Wall Street Journalu Daniela Pearla. Ten byl v lednu roku 2002 unesen v Pákistánu místními extremisty. Jeho žena, která tehdy byla v šestém měsíci těhotenství, usilovala všemi možnými prostředky o propuštění svého muže. Marně, Daniel Pearl byl po několika měsících popraven. Marianne pak své prožitky, všechna fakta i události sepsala v knize Ohromné srdce: Život a smrt mého muže Daniela Pearla.

V obsazení hlavní role bylo ihned jasno
Kniha prý velmi zasáhla Brada Pitta, který ihned začal usilovat o to, aby podle knihy mohl vzniknout film: „Příběhy jako tento by se měly dostat k lidem po celém světě.“ Proto se také ihned začal snažit o získání autorských práv na knihu. Za jeho aktivitou lze tušit nejen snahu profilovat se jako osvícený producent, ale jednoduše nabídnout své ženě vděčnou hereckou příležitost, protože diskuse o obsazení se nevedly ani chvíli.

Složitější už to bylo s autorkou knihy. „Nikdy jsem ani nepomyslela, že by se tenhle příběh hodil pro film, na to mi připadal příliš delikátní. Ale pak jsem se sešla s Bradem. Velice rychle jsme našli společnou řeč a pochopila jsem, že nehodlá natočit žádnou hollywoodskou atrakci, ale že chce podat co nejvěrnější svědectví o tom, co se odehrálo. Také jsem si uvědomila, že Dannyho příběh nepatří jen mně,“ vysvětlila Marianne Pearlová. A dodala, že od smrti jejího muže bylo na Východě uneseno a zavražděno přes 200 novinářů.

Úvahy o tom, kterému režisérovi tento projekt svěřit, byly velice krátké. Pitt a jeho producentský tým se prakticky ihned shodli na Britovi Michaelu Winterbottomovi, který se profiloval snímky jako Cesta na Guantánamo nebo V tomto světě, kde se velmi angažovaně dotýkal problematického soužití východního a západního světa. Vdobě, kdy byl Daniel Pearl popraven, natáčel zrovna v Pákistánu snímek V tomto světě a události velmi pečlivě sledoval.

I díky osobní zkušenosti z dlouhodobých pobytů v krizových oblastech Afghánistánu a Pákistánu se mu podařilo do filmu dostat velmi autentický pocit, film má místy takřka dokumentární atmosféru, přesto tu ale mají prioritu emoce v podání Angeliny Jolie. Ta tu usiluje o ukázněný, civilní a co nejvěrohodnější výkon, ale pořád je to Angelina Jolie, která si na něco hraje. „Motivovala mě nesmírná úcta před Mariannou a jejím mužem, neustále jsem si musela říkat, co bych v takové situaci dělala já,“ svěřila se herečka.

Marianne Pearlová si prý lepší představitelku sebe sama neumí představit, a pokud ano, tak o tom nemluví. Koneckonců posoudit to budeme moci sami, Winterbottomův filmu A Mighty Heart už má českého distributora, do kin by měl dorazit v září.

Dnes bude mít v programu canneské festivalové soutěže zastoupení i česká kinematografie. Promítat se totiž bude snímek maďarského režiséra Bély Tarra Muž z Londýna, v němž vytvořil hlavní roli Miroslav Krobot. Divadelní režisér a příležitostný herec, kterého jsme mohli vidět v Příbězích obyčejného šílenství, Účastnících zájezdu nebo v Tajnostech, v Cannes zažije velmi podobný program jako ty největší hvězdy – čeká ho pózování před dvěma stovkami fotografů, velkolepá premiéra v sále pro dva tisíce diváků, červený koberec, tisková konference, rozhovory s novináři, několik večírků a také recenze ve festivalových denících, které obvykle nebývají nijak shovívavé. V Cannes víc než kde jinde platí, že kdo tu uspěl, má jednou pro vždy vystaráno, kdo propadl, bude se dlouho sbírat ze země.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...