130 let
The Crimson ProjeKCt

The Crimson ProjeKCt | foto: Prague Music Performance

The Crimson ProjeKCt připomene v Praze hity legendárních King Crimson

Kultura
  •   14:00
PRAHA - Pod názvem The Crimson ProjeKCt zahrají ve čtvrtek v pražském divadle Archa tři členové legendární kapely King Crimson. Na koncertě zazní největší hity kapely z let 1973 – 1996.

The Crimson ProjeKCt je odnoží King Crimson, v níž vystupují tři současní hudebníci původní legendární kapely. Se svolením a osobní podporou zakladatele kapely Roberta Frippa se převážně zaměřují na repertoár od začátku 80. až do poloviny 90. let. Kapela hraje v sestavě "zdvojeného tria" tak, jak to bylo mezi lety 1994 a 1997 v oblibě právě díky původním King Crimson.

Původně britskou rockovou skupinu založil v roce 1968 kytarista Robert Fripp a stala se  zakládající skupinou progresivního rocku. V její tvorbě se mísí vlivy nejrůznějších hudebních stylů jako jsou jazz, vážná a experimentální hudba, psychedelický rock, heavy metal, nová vlna, hard rock, gamelan, folk, electronica a drum and bass...

Nejlepší kapela na světě podle Jima Hendrixe

Svůj koncertní debut skupina absolvovala 9. dubna 1969, úspěch slavila na koncertě v Hyde Parku v červenci téhož roku, kde vystoupila s The Rolling Stones. Jimi Hendrix popsal King Crimson jako "nejlepší skupinu na světě". Její debutové album In the Court of the Crimson King je vnímáno jako jeden z milníků vývoje rocku, pozdější tvorba, měla vliv na mnoho současných kapel a hudebníků (Nirvana, Porcupine Tree, Tool, Dream Theater, Kayne West atd.).

Obsazení v kapele se v průběhu její existence výrazně měnilo. Stálým frontmanem King Crimson se v roce 1981 stal Adrian Belew (známý svou spoluprácí s Frankem Zappou, Davidem Bowiem, Talking Heads, či Laurie Anderson), a stálým baskytarisou Tony Levin, dodnes člen kapely Petera Gabriela.

Na koncertě v divadle Archa vystoupí Adrian Belew, Tony Levin, Pat Mastelloto, Markus Reuter, Tobias Ralph, Julie Slick.

Autor: Lidovky.cz