Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

The Cult v pražském Divadle Archa potěšili příznivce rocku

Kultura

  23:03
PRAHA - Dvě generace příznivců strohých rockových riffů a neokázalého show, v němž jde především o muziku, dnes v pražském Divadle Archa potěšila kapela The Cult. Vedle svých starých hitů nabídla britská pětice ukázku ze svého chystaného alba. V téměř vyprodaném sále sledovalo vystoupení mnoho známých tuzemských muzikantů.

The Cult foto: ČTK

"Cítím, že to nejlepší v The Cult se odehrává nyní. Nejsem zrovna nostalgický typ člověka. Nejsem lapen v naší třicetileté minulosti. Žiji v současnosti a tvořím v přítomném okamžiku," uvedl před koncertem pro deník Právo zpěvák Ian Astbury.

V sestavě The Cult se vedle kytaristy Billyho Duffyho a Astburyho, kteří stáli za vydáním debutového alba Dreamtime v roce 1983, představili noví členové před třemi lety obnovených The Cult - baskytarista Chris Wyse, bubeník John Tempesta a druhý kytarista Mike Dimkich. Vedle starších skladeb, jako například Sweet Soul Sister z alba Sonic Temple z roku 1989, zahráli i první singl Every Man And Woman Is A Star z chystané nové nahrávky. Astbury produkci kapely označil za "klasický špinavý rock".

The Cult

Říznému rocku mezi diváky tleskali například tuzemský punkový guru Petr Hošek, Dan Bárta, Jirka Zemánek z kapely Wohnout, Tomáš Vartecký či Robert Kodym. "Líbí se mi to, i když jsem tady potkala otce mé spolužačky," uvedla jedna z mladších návštěvnic koncertu, která podle svých slov na Facebooku založila skupinu Milujeme rock.

The Cult, kteří se v České republice představili například v roce 1993 v Brně jako předkapela Metalliky, prorazili v Anglii díky singlům jako She Sells Sanctuary, později v USA dokonce na metalové scéně s písní Love Removal Machine. V roce 1989 ve Spojených státech The Cult uspěli v hitparádách albem Sonic Temple. Většímu úspěchu bránily časté změny ve složení kapely a spory mezi členy. V roce 1995 se po sérii neúspěšných nahrávek The Cult rozpadli. Doba nečinnosti byla přerušena pouze v roce 1999 koncertem na festivalu za svobodu Tibetu a v roce 2001 vydáním CD Beyond Good and Evil.

Kapela se dala znovu dohromady před třemi lety, kdy vydala zatím poslední desku Born into This. Zpěvák Astbury v mezidobí působil například v obnovené sestavě The Doors.

Autor: