Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

The Drones: Pavoučí muž a holka v kozačkách

Kultura

  7:00
Heroický výkon v Praze předvedla skupina The Drones. Nemnozí posluchači si mohli připadat privilegovaní.

The Drones (9.10.2009 Praha) foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Pro skvělou australskou skupinu The Drones Praha asi nebyla tou nejpřívětivější štací. Spíš než před davem vystupovali před ne zrovna početnou skupinou, jež se v Lucerna Music Baru trochu ztrácela. Prostor, kde hráli, se navíc pro hudbu The Drones moc nehodil. Koncert navíc začínal v nerockersky časnou hodinu a končil v době, kdy za normálních okolností hlavní atrakce večera nastupují na pódium.

Všechny tyhle nepříznivé okolnosti se ale skupině kolem zpěváka a kytaristy Garetha Liddiarda podařilo obrátit ve svůj prospěch. The Drones, řečeno s Churchillem, vyrvali vítězství ze chřtánu porážky a zvedli na pódiu stavidla proudu, řečeno s hádejtekým, krve, potu a slzí.

Pavouk přisátý k mikrofonu
O hudbě The Drones by se asi nedalo říci, že je bůhvíjak originální. Syrově, impulzívně a přesto sevřeně hrající kapela během jednotlivých skladeb přecházela od velmi volných, v žádném případě však nasládlých pasáží, k zuřivě extatickým vrcholům. Zařadit se mezi představitele hudební progrese, ale zjevně není jejich ambice. Jejich hudba je při vší divokosti a Liddiardově excentrickém projevu obrácená do sebe. Pořvávající a zalykající se frontman nepůsobí jako člověk, který se promlouvá k zástupům, spíš jak poblázněný prorok, jenž se v poryvech vzteku a extáze obrací ke kamenům na nějakém hodně vyprahlém a opuštěném místě.

Nezdravě hubený Liddiard občas vypadal jakou pavouk, přisátý k mikrofonu a nekoordinovaně mávají končetinami v jakési křeči. Člověka mohlo překvapit a snad i trochu zklamat, když zjistil, že se nohama přeci jenom dotýká země. Jeho protipólem jako by byla baskytaristka Fiona Kitchinová, většinou obrácená zády k publiku, kam občas přes rameno hodila nonšalantně znuděný pohled. Kombinace červených šatů kostkovaným vzorem a kozaček jak od Botany Skuteč, byla pádnou odpovědí pro ty, kdo od muzikantů očekávají náležitě "alternativní" image.

Hodnocení LN

4 / 5
The Drones (AUS)
9/10, Lucerna Music Bar, Praha

Ne zrovna vlídné prostředí a prořídlé řady publika nakonec umožnily, aby se The Drones předvedli jako kapela, jíž jsou tyhle věci jedno, která hraje taky (možná hlavně) pro sebe. Nechá se hudbou pohltit a přestane si všímat okolí. Pohlceni a strženi se nakonec cítili i diváci, bylo to možné právě kvůli tomu, že byli skupině svým způsobem lhostejní. Při odchodu z místa koncertu ještě zjistili, že kapela kromě obvyklých desek a triček na stánku nabízí i vlastní prostírání. Za lidovou cenu! Hle, rockeřina 21. století.

Autoři: