Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Thermal je časovaná bomba

Kultura

  9:15
KARLOVY VARY - Prezident karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška neskrýval spokojenost s průběhem letošního ročníku, ale ani obavy o budoucnost mezinárodní přehlídky.

Prezident MFF v Karlových Varech Jiří Bartoška v karlovarském hotelu Thermal, kde byl 29. června zahájen 42. ročník festivalu. foto: Alžběta JungrováLidové noviny

LN První festivalový den to vypadalo, že hvězda zahájení kvůli ztraceným kufrům nepřijede. Jak na tu situaci s odstupem několika dní vzpomínáte?
Ztracené kufry Renée Zellweger vlastně umožnily, aby neplánovaně předvedla jakousi alegorii karlovarského festivalu: zahajovala v džínách, pak se ukázala i ve večerní toaletě. To jsou dva světy, které se tu střetávají, ale navzájem se nevylučují. Lépe jsme si to objednat nemohli.

O karlovarském festivalu se stále více píše v zahraničních médiích, dá se tedy říci, že jeho kredit stoupá?
O tom, jaký má festival ve světě kredit, myslím nejlépe vypovídá to, že šéfredaktor prestižního listu Variety Peter Bart přijal post předsedy festivalové poroty.

Letos po mnoha letech neměl festival typickou hranou znělku, ale jen grafický jingle. Reakce byly rozporuplné.
Znělka je skutečně diskutabilní, za sebe můžu říci, že se mi líbila, ale lidi byli zvyklí na příběhy... Rozhodně se nad znělkou po festivalu sejdeme a budeme ji řešit. Už dříve jsem prosazoval, aby byla ponechána znělka z 35. ročníku, je možné, že se k ní vrátíme a sestříhá se její kratší verze. Jisté je, že chceme mít stálou a krátkou znělku, aby se každý rok netočily nové příběhy.

Festival opět překonal návštěvnický rekord...
Už druhý den jsme měli nárůst prodeje festivalových pasů o 1200. Zvažovali jsme, zda nedotisknout další. To bychom se ale dostali do situace, že by sice lidi měli pas, ale do kina by se stejně nevešli.

Je případný další nárůst diváckého zájmu ještě vůbec únosný?
Festival nenafoukneme. Stále víc se ukazuje, že Thermal, kde je celé festivalové centrum, je časovaná bomba. My na něj můžeme navěsit stříbrné třásně a rozesmátou holku na plakát, ale v zásadě je to Titanic - muzikanti hrají, ale loď se potápí. Elektrická síť je například tak křehká, že kdybychom zapojili v press centru o pár počítačů víc, celý hotel zkolabuje. Umíme zorganizovat festival, ale neumíme, a vlastně ani nechceme ho technicky vybavovat, to je problém města, kraje, státu.

Už řadu let se řeší privatizace Thermalu, jaký je aktuální vývoj událostí?
Privatizace Thermalu je nevyhnutelná, ale stále se řeší, jak se to uskuteční. Pokud se prodej uskuteční podle hesla „kdo dá nejvíc“, je takřka stoprocentní jistota, že Thermal koupí zájemce z Ruska. V takovém případě by to mohlo být pro festival fatální.

Lze udělat festival bez Thermalu?
To si neumím představit, je tu podstatná část kinosálů, tiskové středisko... Thermal je srdcem festivalu.

Je to tedy tak, že pokud nebude Thermal, nebude festival?
Řekl bych to jinak: kdo má Thermal, má festival.

Nezvažujete variantu, že by se festival v takovém případě přesunul do jiného města? Třeba do Prahy?
Neumím si pro festival představit ideálnější místo, než jsou Karlovy Vary. Technické zázemí ve Varech je sice problematické, ale je. Navíc jsou tu dostatečné ubytovací kapacity. Praha už své festivaly má, proti nim nechceme jít. Navíc chceme udržet festival koncentrovaný na jednom místě, ne rozptýlený ve velkém městě.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...