Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Thriller Pouta podle scénáře redaktora LN ovládl nominace Českých lvů

Kultura

  21:38aktualizováno  22:16
PRAHA - Nejvíce nominací na Českého lva získal temný thriller Pouta ze začátku 80. let režiséra Radima Špačka a scenáristy Ondřeje Štindla, který zabodoval ve všech dvanácti kategoriích - v té za vedlejší mužskou roli dokonce dvakrát.

Pouta (2010) foto: Reprofoto

Film Pouta dostal i cenu kritiků a filmových teoretiků za celovečerní film. V kategorii dokumentární tvorby odměnili provokativně laděný snímek Víta Klusáka a Filipa Remundy Český mír.

O dvě nominace méně má hořká komedie Občanský průkaz režiséra Ondřeje Trojana a scenáristy Petra Jarchovského. Nominační večer se uskutečnil v pražském kině Lucerna.

V přímém přenosu České televize, který moderovali Jakub Žáček a Marek Daniel, dostala první sošku Českého lva za nejlepší zahraniční film americko-britská akční sci-fi režiséra Christophera Nolana Počátek s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Mezi herci jsou v nominacích například Ondřej Malý (Pouta), Karel Roden (Habermannův mlýn), Jaroslav Plesl (Největší z Čechů), Martin Myšička (Občanský průkaz) a Konstantin Lavroněnko (Kajínek). Ze výkon ve vedlejší roli v tomto filmu byl nominován Vladimír Dlouhý in memoriam.

Z hereček mají naději získat Českého lva například Kristína Farkašová (Pouta), Simona Babčáková (Největší z Čechů), Aňa Geislerová (Občanský průkaz), Zuzana Bydžovská (Mamas & Papas) a Lenka Vlasáková (Ženy v pokušení).

Po sedmi nominacích mají rodinný dobrodružný snímek Kuky se vrací režiséra Jana Svěráka a komedie Roberta Sedláčka Největší z Čechů. Novinkou byla cena Magnesia pro nejlepší studentský snímek, dotovaná částkou 100 000 korun.

Získal ji film Graffitiger režiséra Libora Pixy z pražské FAMU. Do nultého ročníku se mohlo přihlásit oslovených sedm filmových škol a čtyři studentské festivaly. Soutěž je otevřená dokumentům, animovaným i hraným filmům. Jediným kritériem je, aby šlo o nekomerční dílo. Porota vybírala ze dvou desítek titulů.

Dvojkolový systém

V letošním 18. ročníku se vybíralo z jedenadvaceti celovečerních titulů a 15 dokumentů. Hlasování akademiků doznalo změn, když do nominací navrhovali místo tří hned pět snímků.

Teprve ve druhém kole z nich bude vybrána trojice těch, z nichž vzejde vítěz. Držitelé křišťálových sošek budou vyhlášeni 5. března ve Velkém sále pražské Lucerny.

Ocenění České filmové a televizní akademie (ČFTA) za nejlepší filmový plakát převzal Petr Štěpán za dílo ke snímku Kuky se vrací. Cenu filmového portálu Kinobox.cz za nejlepší český film získala na základě ankety návštěvníků komedie Jiřího Vejdělka Ženy v pokušení.

Do nominací za nejlepší dokument se dostaly snímky 25 ze šedesátých Martina Šulíka, Český mír, Katka Heleny Třeštíkové, Medvědí ostrovy Martina Ryšavého a Nesvatbov Eriky Hníkové.

Režisér přímého přenosu a výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler předem sliboval, že letošní ročník Českých lvů bude ve znamení hudby a tance. V Lucerně se proto objevil například "Václav Havel českého swingu", jak ho moderátoři označili, tedy Ondřej Havelka.

Zpívali však i oni sami a pohotově bavili zaplněné hlediště. Přítomné rozesmáli vtipnými odpověďmi z videozáznamu i "lvové českého filmu" Jiří Macháček a Jan Budař. Ten se na finálovém večeru zhostí role průvodce a přivítá pěvecké hvězdy, které občas vystupují na filmovém plátně.

Nominace na ceny Český lev 2011

  • Nejlepší film: Pouta, Občanský průkaz, Kuky se vrací, Přežít svůj život, Největší z Čechů
  • Nejlepší režie: Jan Svěrák (Kuky se vrací), Robert Sedláček (Největší z Čechů), Ondřej Trojan (Občanský průkaz), Radim Špaček (Pouta), Jan Švankmajer (Přežít svůj život)
  • Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli: Karel Roden (Habermannův mlýn), Konstantin Lavroněnko (Kajínek), Jaroslav Plesl (Největší z Čechů), Martin Myšička (Občanský průkaz), Ondřej Malý (Pouta)
  • Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli: Zuzana Bydžovská (Mamas & Papas), Simona Babčáková (Největší z Čechů), Anna Geislerová (Občanský průkaz), Kristina Farkašová (Pouta), Lenka Vlasáková (Ženy v pokušení)
  • Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Vladimír Dlouhý (Kajínek) - in memoriam, Igor Bareš (Největší z Čechů), Igor Chmela (Největší z Čechů), Lukáš Latinák (Pouta), Oldřich Kaiser (Pouta)
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Zuzana Kronerová (Habermannův mlýn), Zuzana Čapková (Mamas & Papas), Kristýna Liška Boková (Občanský průkaz), Barbora Milotová (Pouta), Eliška Balzerová (Ženy v pokušení)
  • Nejlepší scénář: W. Limmer, J. Herz, J. Drbohlav : Habermannův mlýn; Alice Nellis: Mamas & Papas; Robert Sedláček: Největší z Čechů; Petr Jarchovský (Občanský průkaz); Ondřej Štidl (Pouta)
  • Nejlepší hudba: Michal Novinski (Kuky se vrací), Jan Ponocný a Buty (Mamas & Papas), Petr Ostrouchov (Občanský průkaz), Tomáš Vtípil (Pouta), Jan P. Muchow (Ženy v pokušení)
  • Nejlepší zvuk: Tomáš Bělohradský (Habermannův mlýn), Jakub Čech, Juraj Mravec, Pavel Rejholec (Kuky se vrací), Jiří Klenka (Občanský průkaz), Jakub Čech, Marek Hart (Pouta), Ivo Špalj (Přežít svůj život)
  • Nejlepší výtvarný počin: David Jařab (Hlava-Ruce-Srdce), Jakub Dvorský (Kuky se vrací), Milan Býček (Občanský průkaz), Pavol Andraško (Pouta), Jan Švankmajer (Přežít svůj život)
  • Nejlepší střih: Matouš Outrata (Kajínek), Alois Fišárek (Kuky se vrací), Petr Mrskous (Mamas a Papas), Vladimír Barák (Občanský průkaz), Anna Johnson Ryndová (Pouta)
  • Nejlepší kamera: Alexander Šurkala (Habermannův mlýn), Marek Jícha (Hlava-ruce srdce), Vladimír Smutný (Kuky se vrací), Martin Štrba (Občanský průkaz), Jaromír Kačer (Pouta)
  • Nejlepší dokument: 25 ze šedesátých aneb Československá nová vlna, Český mír, Katka, Medvědí ostrovy, Nesvatbov

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!