Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

'Devadesátky' jsou zpátky i s Tichou dohodou

Kultura

  18:27
PRAHA - Kapela Tichá dohoda, která se na hudební scénu vrátila po osmileté odmlce srpnovým vystoupením na Open Air Music Festivalu Trutnov, oslaví čtvrtstoletí od svého vzniku 8. prosince v pražském Kulturním centru Vltavská. Kromě ústřední dvojice skupiny, kytaristy Dana Šustra s zpěvačky Blanky Šrůmové, a jejich současných spoluhráčů se na scéně vystřídá i většina muzikantů, kteří kapelou v její historii prošli.

Tichá dohoda po pětadvaceti letech foto: Reprofoto

"Oslava by měla být retrospektivou všech cédéček a desek, které Tichá dohoda natočila," řekl Šustr. Návštěvníci uslyší nejen její největší hity jako Má duše se vznáší, Kotva a kříž či Tulák po hvězdách, ale i méně známé skladby. "Zazní tam i věci, které lidi dlouho neslyšeli, které zmizely z repertoáru, protože byly nahrazovány aktuálními písničkami," uvedl Šustr.

Kapelník Tiché dohody by chtěl na pódiu přivítat pokud možno všechny bývalé kolegy, kteří se v kapele vystřídali. "Bude to svým způsobem 'superkoncert', protože ti hosté jsou z dneska slavných kapel," vysvětlil.

Například někdejší baskytarista Tiché dohody Aleš Zenkl nyní doprovází na koncertech Mira Žbirku a patří k oporám Kapely Hrůzy; bubeník David Uher hraje v kapele Marie Rottrové a vystupoval se skupinou Neřež.

Další bubeník Jaroslav Kvasnička hraje stejně jako baskytarista Pavel Krtouš v kapele Phila Shöenfelta, Kvasnička vystupuje rovněž s The Plastic People of the Universe. "Bude s nimi zrovna hrát v zahraničí, odkud se vrátí v den koncertu," uvedl Šustr. Chybět by neměli ani zakládající členové kapely - kytarista Jan Hájek a baskytarista Zdeněk Marek, bubeník Jiří Šimeček či jeho nástupci Pavel Špaček a Marek Kopecký.

Tichou dohodu Šustr založil v roce 1986, kapela získala název podle slavného románu filmového režiséra a spisovatele Elii Kazana. O tři roky později se k ní připojila zpěvačka Šrůmová; spolu se Šustrem potom rozhodovali o jejím směřování. V poslední sestavě, v níž se nyní vrátil na scénu, dále hrají baskytarista Michal "Sherry" Šerák a bubeník Vendy Šváb. Oba muzikanti působí i v dalším Šustrově projektu 2Wings.

Debutové album Chci přežít Tiché dohodě vyšlo v roce 1990, následovaly desky Underpop, akustická UnplugGag, album "untitled" a záznam koncertu kapely s Philem Shöenfeltem. Po albech La Décadance a Válcovna vkusu s.r.o. vyšel na sklonku 90. let výběr Největší hity a kapela zvolna utlumila činnost.

Návrat po deseti letech

Pražskému publiku se Tichá dohoda představí po dlouhých deseti letech, naposledy v metropoli hrála v roce 2001 v Lucerna Music Baru. V srpnu ji již měli možnost skupinu vidět návštěvníci trutnovské přehlídky.

Podle členů kapely se vystoupení podařilo. "Já jsem se vybláznil dobře a jsem spokojený, v tom rámusu je mi nejlíp. Pro mě je to 'sonická lázeň' a jsem nadšený, doufám, že lidi byli taky," řekl Šustr po koncertě, vystoupení prý muzikantům vlilo do žil energii.

"Měli jsme pozitivní ohlasy, oslovili nás nějací lidé a budeme rádi, když budeme hrát. Máme nabídky na festivaly příští rok," dodal Šustr, který nevylučuje ani natočení nového materiálu.

Autor: