Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tiché místo. Nenápadný horor dobývá kina a může zachránit studio před krachem

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Snímek Tiché místo (A Quiet Place) se hned po uvedení do kin stal jedním z filmových hitů sezóny. Za víkend v kinech (opening week) vydělal téměř trojnásobek svého rozpočtu. Jeho úspěch by navíc mohl velmi pomoct slavnému filmovému studiu Paramount Pictures, které se potýká s finančními problémy. Českou premiéru bude mít film 3. května.

Lee (John Krasinski) se svou hluchou dcerou Regan (Millicent Simmondsová). Snímek Tiché místo (2018). Režie: John Krasinski. foto: PARAMOUNT PICTURES

Při „skromném“ rozpočtu 17 milionů dolarů vydělal snímek Tiché místo za první víkend v amerických kinech více než 50 milionů. Snímek Johna Krasinského je už teď možné označit za jedno z největších filmových překvapení letošního roku. Příběh vypráví o životě Leeho (John Krasinski, snímku kromě režie a hraní v něm napsal i scénář) a Evelyn (Emily Bluntová) Abbottových, kteří vychovávají tři děti.

Musí se ale skrývat, protože po zemi se pohybují Oni, neznámí tvorové, kteří loví za pomoci sluchu. Každý sebemenší zvuk může znamenat smrt. Rodina Abbottových má ale tu výhodu, že jejich dcera Regan je neslyšící a celá rodina díky tomu perfektně ovládá znakovou řeč. Odlehlou farmu, na které žijí, také opatřili řadou bezpečnostních prvků, které je mají skrýt a před vetřelci ochránit. Problémem je, že Evelyn je v pokročilém stupni těhotenství. Některé věci se bez křiku prostě neobejdou...

Recenze na snímek až na výjímky nešetří chválou. „Tiché místo je odvážný hororový experiment, který se ale triumfálně vydařil. Vyděsí vás do morku kosti. Čím větší ticho v něm zavládne, tím hlasitější se vám film bude zdát,“ napsal o snímku recenzent Adam Graham z Detroit News. „Krasinski natočil jeden z nejpoetičtějších hororů posledních let. Například jen jeho práce se zvukem je nádherná,“ nešetří chválou Stephanie Zachareková z magazínu TIME.

Snaha o poslední záchranu? Ředitel ztrátových Paramount Pictures dostal padáka

Filmové studio Paramount, ve dvacátých a třicátých letech minulého století pionýr filmových hororů, si v poslední době příliš dobře nevede. V únoru minulého roku začalo přesouvat a rušit premiéry. Následně byl z vedení vyhozen Brad Grey, ředitel studia, ve snaze ho vytáhnout z finančních problémů. To se ale nepovedlo. Například snímek matka! Darrena Aronofského byl pro masové publikum příliš uměleckým filmem a v kinech propadl. Snímek Transformers: Poslední rytíř režiséra Michaela Baye neposbíral příliš kladné recenze a v amerických kinech vydělal o celých 400 milionů dolarů méně, než předchozí díl Zánik z roku 2014.

Lee (John Krasinski) je otec tří dětí. Snímek Tiché místo (2018). Režie: John...
Evelyn (Emily Bluntová) bude rodit. Snímek Tiché místo (2018). Režie: John...

Studio Paramount tak teď citelně potřebuje filmové hity, aby samo sebe zachránilo. Tiché místo je prvním takovým hitem, díky kterému se Paramountu možná blýská na lepší časy.