Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

'Tleskali jste nacistům.' Gipsy.cz na Slavících vypískal Ortela a odešel ze sálu

Kultura

  16:08aktualizováno  16:53
PRAHA - Rapper Radek Banga, známý hlavně pod svým uměleckým jménem Gipsy.cz, se rozlítil během předávání cen Český Slavík Mattoni. Na stupních vítězů se hned dvakrát umístilo kontroverzní uskupení Ortel, které je známé svými xenofobními texty. Banga společně s manželkou na protest opustili sál.

Kapela Ortel, kritizovaná za xenofobní texty, skončila na druhém místě v kategorii skupina roku. foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Ano, je to pravda, při předávání cen Český slavík jsme se s mou manželkou zvedli, začali jsme pískat a nakonec na protest proti Ortelu odešli ze sálu. Jen malá hrstka odvážných se ozvala, můj respekt mají Filip Šmíd, Iva Pazderková, Jan Tuna a také Petr Štolba, který je známější pod pseudonymem ‚Pekař‘. My všichni jsme dali najevo svůj nesouhlas,“ napsal Banga na své facebookové stránce.

Kapela Ortel, kritizovaná za xenofobní texty, skončila na druhém místě v...
Tomáš Ortel na Zlatém slavíkovi.

Nacistické symboly na pódiu Slavíků

Kapela Ortel se na Slavících umístila na druhém místě v kategorii skupina roku a její frontman Tomáš Ortel obsadil druhou příčku i v kategorii zpěváků hned za Karlem Gottem. Uskupení už minulý rok vyvolalo kontroverze kvůli rasisticky laděným textům a výrokům. Banga navíc upozornil na to, že kapela na pódium letos dorazila v košilích s motivem „umrlčí lebky“, která bývala symbolem nacistických jednotek SS.

Nic nového. 41. Slavíka získal Karel Gott, cenu převzala jeho dcera

„Skupina Ortel přišla na podium a na košilích měli tyto lebky. Na tom podiu stáli především proto, že je podpořili ‚obyčejní lidé,‘ kteří mají tu drzost ještě tvrdit, že jejich Ortel není rasistický a v žádném případě nepodporuje nacismus. A pak si přijde Ortel s umrlčími lebkami na košilích a dá celému národu tímto symbolem najevo, jakým směrem smýšlí. Jsem zarmoucen faktem, že tomuto zjevnému propagování nacismu nejen přihlížel celý sál, ale většina dokonce tleskala,“ napsal Banga.

Jednou přijdou na řadu i kavárníci

Banga se velmi rozčílil nad tím, že se nikdo se nad nacistickou symbolikou nepozastavil. Dále varoval, že nenávist není možné ničím uspokojit a po Romech, Židech nebo muslimských uprchlících přijdou na řadu další – intelektuálové, gayové i „kavárníci“.

„Čemu jste tleskali? Já vám řeknu čemu – tleskali jste nacistům. Doufám, že se vám bude spát úplně stejně jako včera. Pánové a dámy, mlčeli jste. A mlčení je tichý souhlas. Rozhodli jste se špatně, tak jako mnozí v roce 1938. A všichni víme, jak to dopadlo. Na to bychom neměli zapomenout, protože historie nám ukazuje, kam až může nenávist zajít,“ podotkl Banga.

Tomáš Ortel si byl po zkušenosti z loňského roku vědom, že jeho vítězství opět vyvolá vášnivé diskuze. „Dávejte si pozor s tím potleskem, ať pak nemusíte vysvětlovat, proč jste nám tleskali,“ vzkázal divákům při děkovné řeči.

Už na slavnostním ceremoniálu vyjádřil nenápadný nesouhlas zpěvák Pekař, který se stal Objevem roku. Při přebírání ceny prohlásil: „Slavík je super, ale mohlo by to být lepší, kdyby tu nebyli lidi, kteří tu podle mě být nemají.“

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...