Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

To přece není problém... Je!

Kultura

  11:03
PRAHA - Film Taková normální rodinka vznikl na motivy stejnojmenného seriálu z přelomu 60. a 70. let. Inspirace je to ovšem tak volná, že ji lze vystopovat jen podle shody jmen postav. Tím prakticky veškerá podobnost končí.

Režisér Patrik Hartl s představiteli hlavních rolí. foto: Michal Doležal, ČTK

Mělo to být nejspíš „čerpání z těch nejlepších tradic českého humoru“, ale je to - bohužel - jen další nepovedená komedie. Navíc takřka bez humoru, což je ještě větší problém než neobratné „cizopasení“ na předloze.

První díl Takové normální rodinky vznikl už v roce 1968. Komedie, která pracovala s prvky sitcomu v době, kdy u nás o tomhle žánru ještě nikdo neměl ani ponětí, měla velký úspěch. Zrodil se ojedinělý fenomén, který u nás zatím nemá obdoby a - jak se ukazuje -nejspíš ani dlouho mít nebude.

Věčně si prozpěvující matka, babička s „vražednými sklony“, otec se slabostí pro zvířata, starší dcera cvičitelka jógy a mladší, která se do šílené rodiny bojí přivést ženicha... Výborně napsané postavy tehdy hráli adekvátně výborní herci (Medřická, Rosůlková, Řehoř, Štěpánková, Kolářová, Hanzlík, Nový, Šejbalová...), dialogy jiskřily humorem a leckterá replika zlidověla - třeba ta babiččina: Ale děti, to přece není vůbec žádnej problém! Jenže, jak se ukázalo, navázat dnes, byť velmi volně, na poetiku Rodinky a na její neokázale odzbrojující humor problém je, a velký. Myslet si, že dnes už nikdo nebude porovnávat seriál s filmem, bylo naivní a krátkozraké - už proto, že Takovou normální rodinku takřka každý druhý rok najdeme v televizním programu, a uniknout jí tedy nelze. Z tohoto srovnání vychází nový film jako chudý příbuzný. Ale ono by to nebylo o mnoho slavnější, i kdyby na porovnávání s originálem vůbec nedošlo.

Debutující režisér Patrik Hartl, který je podepsaný i pod scénářem, si z předlohy vypůjčil postavy s jejich typovými stylizacemi a pár situací. Kolem nich pak vystavěl nový příběh točící se okolo chystané svatby Káči a Zdeňka a rozvinul ho o potenciální nevěru pana Hanáka. Rodinku vytáhl z haly a kuchyně městské vilky do otevřeného prostoru hájovny u lesa a akcent položil na vlídnou soudržnost rodiny, jejíž členové jsou o něco temperamentnější, než bývá zvykem. Ono by vlastně vůbec nevadilo, že se film na hony vzdálil předloze, kdyby disponoval vlastní poetikou a dokázal rozesmát. Ale nedaří se mu ani jedno, ani druhé. Hlavním heslem natáčení evidentně bylo: „Netlačte na pilu, humor se prosadí sám a nenásilně.“ Neprosadil. A to i navzdory tomu, že na pilu se tu a tam zatlačilo. Občasné pokusy o vytvoření groteskní situace končí křečovitě, sem tam probleskne afekt, zbytek je nevýrazně mdlý a čekání na vtip nekonečně dlouhé. Někteří herci nejsou špatní (Holubová, Dulava, Kostelný, Hybnerová, Labuda), ale každý si hraje to svoje a dohromady jim to neladí. Hlavně ústřední pár v podání Moniky Zoubkové a Jiřího Mádla působí hodně nepravděpodobně. Všem do jednoho ale překážejí stylizace předepsané předlohou, herci si je prostě neosvojili, nepřijali je za své, což souvisí s tím, že roztomilé „úchylky“ postav se v nově sestaveném příběhu nijak nezúročí.

Nabízí se docela logická otázka, proč se tvůrci nepokusili přijít s vlastní potrhlou rodinou a násilně a vlastně docela zbytečně se cpali do šablony, která nikomu nepadla? Logická by byla odpověď, že chtěli profitovat z popularity seriálu. To ovšem naráží na tezi, že dnešní mladí, kteří zaplňují kina především, o seriálu s vraždící babičkou, želvami Poldinkami a hlučnými Raubíři údajně nemají ani páru. Takže asi jediná odpověď na otázku proč může znít: prostě proto.

Hodnocení LN: *  *

Taková normální rodinka

ČR 208

Scénář a režie: Patrik Hartl

Hrají: Eva Holubová, Jaromír Dulava, Monika Zoubková, Jiří Mádl, Lilian Malkina, vanda Hybnerová, Luboš kostelný, Ivana Chýlková, Marián Labuda, Marika Procházková a další

Distribuce v ČR: Falcon

Premiéra: 17.4.208

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...