130 let
Tom Petty se svou ikonickou kytarou značky Rickenbacker. V kapele Mudcrutch...

Tom Petty se svou ikonickou kytarou značky Rickenbacker. V kapele Mudcrutch ovšem netypicky hraje na baskytaru. | foto: Sam Jones

RECENZE: Tom Petty podruhé oprášil starou kapelu Mudcrutch

Kultura
  •   10:00
Už čtyřicet let si celý svět spojuje rockového písničkáře Toma Pettyho se skupinou The Heartbreakers. Prvních pět let svojí muzikantské dráhy ale tento Floriďan absolvoval s kapelou Mudcrutch. Kromě něj v ní hrály i další dvě opory pozdějších The Heartbreakers, klávesista Benmont Tench a kytarista Mike Campbell. Spolu s nimi v roce 2007 Petty oslovil bývalé spoluhráče a kapelu oprášili. A letos vydali už druhé album, nazvané stroze Mudcrutch 2.

Je to paradox, ale toto album na mnoha místech vlastně zní mnohem typičtěji jako Tom Petty s The Heartbreakers než jejich poslední dvě řadové desky. Na předposlední Mojo (2010) se přiklonili k blues a na poslední Hypnotic Eye (2014) zesyrověli skoro až někam k výrazu garážového rocku. Oproti tomu písničky na Mudcrutch 2, jako je třeba Dreams of Flying nebo Save Your Water, by se dobře vyjímaly na kterémkoli albu The Heartbreakers z 80. nebo 90. let.

Ostatně, celé album otevírá jedna z nejhezčích, přestože zdánlivě nejobyčejnějších písniček Trailer. A ta přímo z Pettyho dílny pro The Heartbreakers pochází. Najdeme ji na retrospektivním šestialbu Playback (1995) coby nevydanou nahrávku z poloviny 80. let. Aktuální verze je mírně zpomalená, ale zní přes vyšší věk interpretů vlastně mnohem svěžeji.

Pak je tu ale několik písní, které se vymykají. Mudcrutch bývají řazeni ke countryrocku a jižanskému rocku. Jedinou skutečnou „jižárnou“ je tu ovšem Campbellova Victim Of Circumstance, ke country, té temné, pouštní a la Giant Sand, se hlásí skvělá skladba Beautiful Blue. Kuriozitou (ovšem skvělou) je rockově přitvrzený desperátský bluegrass The Other Side Of The Mountain.

Autor: Ondřej Bezr