Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Tomáš Vorel natočí s Kohákem Instalatéra, Gympl dal na internet

Kultura

  12:00
PRAHA - Režisér a scenárista Tomáš Vorel chystá nový celovečerní film s pracovním názvem Istalatér z Tuchlovic. V komedii o muži, který dokáže spravit všechno kromě vlastního života, bude hrát Jakub Kohák a Eva Holubová. Před pár dny dal Vorel zdarma na internet svůj starší film Gympl s Jiřím Mádlem v hlavní roli.

Jiří Mádl ve filmu Gympl Tomáše Vorla. foto: Reprofoto

Film Instalatér z Tuchlovic, který je Vorlovým jedenáctým snímkem, se začne natáčet ještě letos. Pro Jakuba Koháka půjde o první hlavní roli v celovečerním filmu. Premiéra je plánovaná na rok 2016.

Tomáš Vorel umístil svůj divácky úspěšný snímek Gympl zdarma, legálně a v nejvyšší kvalitě HD na internet - veřejný kanál YouTube.  „Gympl jsem zvolil proto, že je to legálně i nelegálně nejvíce stahovaný český film na internetu. Nejde jen o pirátská úložiště, letos vznikly desítky portálů, které se tváří legálně, ale přitom nabízejí české filmy ukradené, bez licence a v mizerné kvalitě,“ komentoval to Vorel. Kanál YouTube si prý vybral proto, že v něm spatřuje jediný nadnárodní portál, který ctí autorský zákon a umožňuje tvůrcům a producentům, aby jejich ukradené filmy byly okamžitě identifikovány a smazány.

Letos uplyne 25 let od premiéry jeho dalšího kultovního filmu Kouř. Režisér a producent, který při natáčení a postprodukci využíval vždy nejnovější technologie, brzy potěší své fanoušky digitalizovanou verzí Kouře, která má vzniknout ve spolupráci s Národním filmových archivem.

Za čtvrt století Vorel natočil několik studentských projektů, debutoval v roce 1988 celovečerním filmem Pražská pětka. Následovaly snímky Kouř a Kamenný most, dále Cesta z města, Z města cesta, Skřítek, Gympl, Ulovit miliardáře, Cesta do lesa a volné pokračovaní Gymplu s názvem Vejška.

Autoři: ,