Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Totalita má svůj cirkus

Kultura

  19:52
PRAHA - Hloučky lidí si se zájmem prohlížely přehled historických událostí z dob komunistických režimů v zemích střední Evropy a četly dobové slogany, které nabízí Kalendárium totality na pražském náměstí Republiky.

Cirkus totality. foto: ČTK

Připravila ho k 20. výročí pádu takzvané železné opony, která izolovala komunistické země od svobodného světa, nevládní organizace Opona, která vznikla za účelem oslav výročí. Kalendárium zahajuje multižánrový projekt Cirkus totality.

Autoři zvolili pro kalendárium tvar třicetimetrového přístřešku, jaké byly běžné na zastávkách tramvají. Na jeho vnitřní stěně slovem i dobovými fotografiemi líčí zlomové události z let 1948 až 1989. Už z dálky upoutají dobová hesla, která lemují okraj střechy: "Se Sovětským svazem na věčné časy" či "Světu mír", která byla za komunismu asi nejčastější.

Zaujmou i slogany: "Tvrdý zákon republiky na reakční rozvratníky", "Nemluv o tom, co děláš, nepřítel naslouchá", "Pětiletka uková svazek měst a venkova", "Obilí je naše zlato, nesmí nám být ohněm vzato" nebo "Sběrem železa pomáháme bránit mír".

Součástí projektu bude podle organizátorů také trenažér totality, rozsáhlá interaktivní expozice koncipovaná tak, aby umožnila návštěvníkům na vlastní kůži pocítit to, čím lidé procházeli v 50. a 60. letech i v beznadějném období Husákovské normalizace, které skončilo právě až pádem železné opony.

Cirkus totality zahrnuje také divadelní inscenaci Osobní anamnéza, ve které budou herci z různých úhlů nahlížet do totalitní minulosti. Představení se opírá o sedm životních příběhů. Nejde podle autorů o nalezení pravdy o současné společnosti nebo o formování jednotného názoru na minulou dobu.

Otevřít má spíš prostot pro otázky typu odkud přicházíme, kam spějeme a na co z minulosti můžeme navázat.

Nádavkem projektu je publikace Věčné časy, která vychází ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla v edici Respekt. Její první část obsahuje zpovědi osobností různých generací: Václava Havla, Jiřiny Šiklolvé, Karla Hvížďaly či Jana Rumla. V další části historik Kamil Činátl zachycuje dějiny totality v konfrontaci s každodenním životem lidí. Texty jsou doplněny bohatým výběrem dobových fotografií.

Projekt Cirkus totality má podle svých tvůrců kulturně vzdělávací ambice. Autoři ho chtějí do letošního podzimu představit v několika českých i evropských městech.

Autor: