Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Toyen vede i na aukci. Zájemci si před akcí mohou prohlédnout výstavu Galerie Kodl

Kultura

  18:00
PRAHA - Tradiční předaukční výstavu Galerie Kodl lze shlédnout do 29. května, o den později se budou prezentovaná díla dražit v paláci Žofín na Slovanském ostrově. Prohlídka expozice je možná také online, stejnou možnost připravila galerie i pro aukci.

Vlastní směr. Toyen a její Noční slavnost s vyvolávací cenou 20 milionů Kč. foto: GK

V galerii jsou nyní vystavena všechna díla. Soubor připravený pro aukci čítá 220 položek. Mezi nimi figuruje řada skvostů českého výtvarného umění 19., 20. i 21. století. Za prohlédnutí stojí zejména třicet děl, která budou pro svoji výjimečnost dražena během aukčního dne s mimořádnou pozorností.

Těmto tzv. samostatným aukcím, které patří během programu na Žofíně k nejsledovanějším, tentokrát plně vévodí Toyen se třemi díly. Její olej na plátně, nazvaný Noční slavnost, namalovaný v roce 1929, je odborníky považován za jeden z vrcholů autorčina artificielismu. S vyvolávací cenou dvacet milionů korun je nejdražší položkou.

Dalším nabízeným obrazem od téže autorky je olej na plátně s názvem Jarmark vytvořený tehdy třiadvacetiletou malířkou v roce 1925, tedy ještě před jejím odchodem do Paříže. Jarmark si Toyen ponechala ve svém vlastnictví až do konce života, je též zanesen v rukopisném soupisu děl, který si malířka pečlivě vedla.

Posledním dílem Toyen, který je připraven pro jarní aukci, je kresba Schovej se, válko! z roku 1944. Pro návštěvníky současné velké výstavy Spící rebelka ve Valdštejnské jízdárně může být prohlídka tří děl Toyen v soukromé galerii završením estetického zážitku z malířčiny nevšední tvorby.

Za zhlédnutí stojí samozřejmě i řada jiných děl od dalších vynikajících autorů. Vystaven je například obraz s názvem Z pole od Václava Brožíka, Idyla v ráji od Maxe Švabinského, Stavení Josefa Čapka, Láhev vína a talíř jablek Emila Filly, Na řece L’Epte od Václava Radimského a obrazy dalších malířů, k nimž patří Jakub Schikaneder, Jan Bauch, Václav Špála, Zdeněk Sklenář, Antonín Procházka, Běla Kolářová, František Janoušek, Antonín Slavíček, Mikuláš Medek, František Muzika, Jan Zrzavý, Antonín Chittussi, František Kaván, ale i fotograf František Drtikol a další. Ze zahraničních umělců je v nabídce třeba grafika Gerharda Richtera, na jehož pražskou výstavu se stály fronty.

Zcela mimořádně je tentokrát v aukci zastoupen Josef Šíma, a to osmi díly. Mezi nimi dominuje zákoutí nazvané Vesnice, spadající do jeho série venkovských scenérii v Pontoise, kde autor v létě roku 1952 tvořil. Dalším výrazným Šímovým dílem z roku 1951 je olej Interiér, vztahující se k velmi osobnímu zážitku autora. 

Mladší Šímovou prací je jeho vynikající kresba Návrat Théseův, kdy umělec nekonvenčním přístupem zpracovával témata antických mýtů. Větším počtem děl se rovněž prezentuje Vincenc Beneš, Jiří Kars, Otakar Kubín a Kamil Lhoták. Tvorbu současných autorů reprezentuje dílo Jaroslava Róny, Ondřeje Basjuka, Martina Krajce, Jakuba Špaňhela, Alžběty Jungrové, Michala Škapy a jiných.

Stejně jako v minulých letech také tentokrát bude výtěžek z prvních patnácti děl darovaných současnými umělci věnován na dobročinné účely. Pro Nadaci Bátor Tábor, poskytující zážitkovou terapii vážně nemocným dětem, daroval dílo kromě jiných Ivan Pinkava, Lubomír Typlt, Daniel Pitín, Adam Štech. Přispěli i zahraniční umělci, francouzská umělkyně Louise Frydman, maďarský malíř Attila Szücs, slovenská fotografka Mária Švarbová, rumunský malíř Serban Savu a polský umělec Wilhelm Sasnal. Dražit se bude také ve prospěch Paměti národa, Charity ČR a Centra Paraple.

Pro charitativní část aukce je v nabídce kromě obrazů, kreseb a plastik také motocykl Jawa 650 vyrobený v roce 2006 v limitované sérii pouhých jedenadvaceti kusů a plnicí pero, které bylo jako jediné vyrobeno v dílně Koh-i-noor Hardtmuth u příležitosti 100. výročí vzniku první československé ústavy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!