Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Trampoty s tchánem T-800: Terminátor sklouzl z thrilleru do rodinné podívané

USA

  6:00
Film Terminator: Genisys děsí hlavně tím, jak rychle a bohužel jednosměrně letí čas, a to i bez časostroje. Vypadá to chvilku, že se režiséru Alanu Taylorovi podařil zázrak: terminátor vzor T-800, stabilně vybavený vizáží Arnolda Schwarzeneggera, je ve filmu jako nový – tedy mladý, svalnatý a nabitý nesmlouvavou energií. Jenomže záhy se ukáže, že toto úsilí bylo vynaloženo jen pro pár počátečních záběrů, v nichž se vracíme k událostem, které nastaly v bájném roce 1984.

Veterán Arnold. Terminátor Arnolda Schwarzeneggera je prkenný tvor, jehož éra brzy definitivně skončí, ale do té doby se s ním ještě musí počítat. foto: Cinemart

Film Terminator: Genisys tu nabízí divákům slast poznanou v trilogii Roberta ZemeckiseNávrat do budoucnosti, který byl natočen jen rok po prvním Terminárovi, tedy roku 1985. Znovu se tu rozehrává proslulá scéna z prvního Terminátora, o níž si myslíme, že víme, jak dopadla – jenže najednou je všechno jinak.

Stará kůže nerezaví

Jeden z nejznámějších příběhů masové kultury závěru 20. století se ve filmu Alana Taylora dočkal poměrně radikální proměny. Kyle Reese (ten, co byl lidstvem vyslán z budoucnosti, aby zachránil Sáru Connorovou) se totiž ocitá v jiné verzi roku 1984, než na jakou byl připravován. Jak totiž jednou máte stroj času, můžete si s minulostí dost pohrávat: stačí třeba poslat jednoho z ochočených terminátorů ještě o pár let zpátky.

To se také stalo a jeden přeonačený T-800 už léta chrání Sáru a ona mu říká „taťko“. O toho svého skutečného totiž přišla. Sára díky „taťkovi“ ví prakticky všechno o tom, co se dál musí stát, a dostalo se jí i poučení ve věci sexu – totiž toho konkrétního aktu, k němuž musí dojít, aby byl počat budoucí vůdce hnutí odporu proti strojům John Connor. Zato Kyle o tomhle neví nic. Sára je v prekérní situaci, „taťka“, v jehož obvodech je zakomponováno leccos, ale taťka rozhodně ne, ji co chvíli pobízí, aby se pustila do díla, o které tu přece jde...

Terminator: Genisys

Zní to spíš jako děj komedie a Terminator: Genisys opravdu do značné míry je veselohrou o jedněch komplikovaných námluvách a trampotách s robotím tchánem. Zatímco původní Terminátor Jamese Camerona byl skutečně temnou a nervy drásající podívanou, Terminator: Genisys se posunul do kategorie rodinné zábavy. I tady samozřejmě dojde na dramatická utkání lidí a polepšených terminátorů T-800 se zákeřnými, rozčilujícím způsobem měňavými a nezničitelnými T-1000 jako v Terminátorovi 2: Dni zúčtování. Ale už je to spíš jen efektní cvičení na zadané téma.

Překvapení tedy musí přijít odjinud, což se nakonec celkem podaří, ale komplikovaně přeskládané schéma celého příběhu nemůže nahradit děsivě prostou sílu odhodlaného vražedného monstra, s níž se Arnold Schwarzenegger ve své životní roli zakousl do publika osmdesátých let.

Ve snímku Terminator: Genisys je kdysi hrozivý T-800 starší pán s povadlou kůží, kterému občas selžou klouby. (T-800 byl totiž kvůli věrohodnosti potažen autentickou lidskou kůží, která přirozeně stárne... Možná už fanoušci sci-fi vyslechli i horší scenáristické výmluvy. Otázka, jak si takovou kůži uchoval T-800 zdravou ve všech těch drsných soubojích, nicméně v novém filmu vyvstává dost palčivě.) Arnoldu Schwarzeneggerovi sice ubylo něco hmoty, ale nezměnilo se alespoň mnoho na jeho hereckých kvalitách, díky nimž tak věrohodně ztvárnil kyborga. Jeho nový terminátor je celkem autenticky dojemný prkenný tvor, jehož éra brzy definitivně skončí, ale do té doby se s ním ještě musí počítat.

Terminator: Genisys

USA 2015. 

Režie: Alan Taylor

Hrají: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarkeová, Jai Courtney, Jason Clarke. 

Premiéra 9. 7.

Současnost, přesněji řečeno rok 2016, je v příběhu plném cest časem zlomovým bodem (jak také jinak), a varování je jasné: cesta k ovládnutí lidstva Skynetem vede přes všechny ty chytré aplikace, které se tolik snaží všechno se vším propojit.

Na tom samozřejmě něco bude a možná k nám přichází ta nejpravděpodobnější verze příběhu o ovládnutí světa stroji. Ale pamatovat si ji, na rozdíl od té někdejší, asi moc lidí nebude.

Autor: