130 let
Transgender me

Transgender me | foto: ČTK

Transgender me: Scény za života třetího pohlaví

Kultura
  •   11:52
V Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích byla ve středu otevřena výstava s atraktivní tematikou změny pohlaví: z mužského na ženské či naopak. Znalci z oboru pohlavního bádání tomu říkají cizím slovem transgender. Díky současnému stavu medicíny, chirurgie, kosmetiky a společenských věd není již nemožné narodit se například jako chlapec a zemřít jako babička, byť ne úplně ta z Babičky.

Zdaleka ne každý po něčem takovém zatouží, ale stane-li se tak, reaguje současná společnost mnohem tolerantněji než dříve, kdy to navíc nebylo ani technicky možné. Přesto se lze shodnout, že takové rozhodnutí je i tak vážným životním krokem, není to nic jednoduchého a stojí za to se nad jeho důsledky zamyslet. A od zamyšlení je již jen krůček k umění.

Transgender me

Netřeba dodávat, že výstava se koná v souvislosti s Prague Pride 2012. Podrobnější informace na www. dox.cz.

DOX, Praha, do 17. 9.

Exponáty na výstavě ukazují v různém stupni výstižnosti a srozumitelnosti praktické i teoretické stránky přestupu z jednoho pohlaví na druhé. Zastoupené jsou tu fotografie různých modelů rodinného soužití, které by sice neudělaly moc radost panu Semínovi, což ale těm lidem příliš nevadí, neboť oni jsou tak šťastni. K vidění jsou tu názorné pedagogické ukázky, které přibližují, jak se člověk cítí, když se narodí v jiném těle, než by si jeho duše představovala.

Transgender me

Zastoupeny jsou tu ukázky z tvorby umělců, jejichž oblíbenou činností je převlékání se do šatů, které nosí opačné pohlaví – nyní se tomu říká crossdressing. Zaujme zvláštní složitý předmět ze dřeva, vosku a polepených papírů, který jeho tvůrkyně nazvala „oltářem“ a který má nejspíš hluboce symbolický význam. Několik videoinstalací předvádí scény ze života třetího pohlaví, ale vzhledem k uměleckosti záměru nelze příliš poznat, o co konkrétně se v nich jedná.

Autor: