130 let

Z filmu Dánská dívka. | foto: CinemArt

Translidi musí hrát jedině translidé. Být Dánskou dívkou byla chyba, přiznává herec Redmayne

Kultura
  •   5:00
Snímek Dánská dívka (2015) proslavil tehdy nepříliš známého britského herce Eddieho Redmayna. Ve filmu si zahrál transsexuální osobu a už nedlouho po premiéře byl kritizován. V rozhovoru pro magazín Sunday Times přiznal, že dnes by roli odmítl.

„Ten film jsem dělal podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Dnes si ale myslím, že hrát v něm byla chyba,“ prohlásil Redmayne v rozhovoru. „Velké frustrace ohledně castingu mají původ v tom, že lidé z menšin nemají místo u stolu. Musí dostat rovné příležitosti, nebo tuto debatu povedeme navždy,“ dodal. Podle svých slov by roli znovu již nepřijal. 

Z filmu Dánská dívka
Z filmu Dánská dívka (2015)

Ve filmu z roku 2015 Redmayne ztvárnil malířku Lili Ilse Elvenesovou (známou také jako Lili Elbe). Ta v roce 1930 jako jedna z prvních osob na světě podstoupila chirurgickou změnu pohlaví. Film se záhy po premiéře stal terčem kritiky. Ačkoliv Eddie Redmayne získal za roli Oscara, podle aktivistů bylo jeho zobrazení transsexuální osoby necitlivé. Další kritika mířila i na filmaře, protože do role vybrali heterosexuálního muže a ne transženu. 

Tehdy Redmayne svou roli obhajoval s tím, že doufá ve své vlastní schopnosti zahrát transženu s důstojností. Na snímku navíc podle dostupných informací pracovalo zhruba 40 až 50 translidí. „Jsem vděčný za to, co jsme udělali, ale i tak musíme udělat více,“ přiznal režisér Tom Hooper.

Eddie Redmayne déle zazářil ve filmové sérii Fantastická zvířata na motivy knih britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Loni se spisovatelkou nesouhlasil ve věcech translidí. „Transženy jsou ženy, transmuži jsou muži. Nebinární lidé sem patří,“ sdělil pro magazín Variety.

Autor: Jaroslav Totušek