Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tři mušketýry v Dlouhé doprovodí hudba Beatles

Kultura

  7:00
PRAHA - Na čtyři desítky členů pražského Divadla v Dlouhé včetně tuctu dětí se objeví v dramatizaci proslulého Dumasova románu.

Čerstvá držitelka Ceny Thálie Helena Dvořáková ztvární roli Mylady foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Premiéra inscenace režisérky Hany Burešové a dramaturga Štěpána Otčenáška se uskuteční 21. dubna. Herci i hosté ztvární kolem osmdesáti postav tohoto příběhu za doprovodu hudby legendárních Beatles.

"Jako někdejší vášniví čtenáři románu stavíme inscenaci na svém prvotním pocitu okouzlení z jeho četby, na důvěrném vztahu, který jsme si k bájným hrdinům vybudovali v dětství, a to na samém konci nadějných 60. let," uvedla Burešová. Inscenaci označila za vzpomínku na dětství v pražském pavlačovém domě na Smíchově, kde vyrůstala. "Tam se to vlastně celé odehrává, takže do mušketýrských scén vstupují scény reálů. I proto je tam tolik lidí," dodala.

V inscenaci zazní také úryvky ze zhruba pěti desítek písní populárních "brouků", jejichž charaktery podle Burešové s mušketýry korespondují.

Jinak než v amerických filmech

Zároveň však autoři nové dramatizace Burešová a Otčenášek uvádějí, že se na rozdíl od většiny adaptací přísně drží Dumasovy předlohy ve snaze postihnout její jedinečný styl a ducha. Ten tkví především v romantické oslavě přátelství, rytířské šlechetnosti, odvaze až fanfarónské a v neposlední řadě i v jemné nadsázce a ironii.

Jan Vondráček ztvární Athose

"Tento příběh o rytířskosti, šlechetnosti a odvaze je aktuální vždy. Domníváme se, že se začíná číst méně - proto ho uvádíme. To, jak je divákům prezentován například neustále novými americkými filmy, má s Dumasem a jeho příběhem pramálo společného," říká Štěpán Otčenášek.

V hlavních rolích čtyř mušketýrů se objeví Marek Němec (d'Artagnan), Jan Vondráček Athos), Miroslav Hanuš (Porthos) a Pavel Tesař (Aramis). Krásnou Mylady bude Helena Dvořáková, Konstance ztvární Klára Sedláčková Oltová a Richelieua Tomáš Borůvka.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!