Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Troška bude natáčet v Keni

Kultura

  8:32
PRAHA - K africkým jezerům Nakuru a Itibo se vydá štáb režiséra Zdeňka Trošky, aby na autentických místech natočil komedii na motivy humoristické knížky Miloslava Švandrlíka Doktor od jezera hrochů.

Zdeněk Troška foto: Hynek GlosLidové noviny

"Producent filmu Marek Veselický ze společnosti Farbyka Production se domluvil s režisérem Zdeňkem Troškou a přijali pozvání ředitele Humanitární organizace ADRA ČR Aleše Bárty k návštěvě nemocnice v Itibo, která se nachází v Keni, zhruba osm hodin jízdy od hlavního města Nairobi," uvedla mluvčí projektu Dana Voláková

Podle ní tam vznikne část tohoto příběhu odehrávajícího se v tropické Africe, kde na hlavního hrdinu doktora Dobeška čekají strasti a pasti v podobě divoké zvěře, hadů a tropických nemocí.

"Diváka bychom mohli obelstít záběry z některé z českých zoologických zahrad. Tvůrci se však shodli, že si autor literární předlohy zaslouží, aby natáčení proběhlo v autentickém prostředí. A právě nemocnice v Itibo leží v lokalitě, která podobou přímo vypadla ze Švandrlíkova pera. Na místo se proto vydají osobně na obhlídky," dodala mluvčí, která je zároveň koproducentem snímku.

A tak kameraman Asen Šopov, pomocný režisér Marek Kališ a zástupce produkce Kateřina Špůrová odletí už v sobotu do Nairobi, kde se mají potkat s velvyslankyní Gitou Fuchsovou, která se prý o projekt zajímá. Den poté přejedou do nemocnice v Itibo, odkud budou vyjíždět do národního parku - konkrétně k jezeru hrochů a k jezeru růžových plameňáků. Zároveň na místě dohodnou podmínky pro natáčení plánované na podzim.

Film vznikne ve slovensko-české koprodukci za účasti společnosti XYZ film & production. Natáčet se bude od 13. července do konce prázdnin v Praze, Nymburku a Bratislavě. Na plátně se objeví například Jaroslav Šmíd, Eva Holubová, Markéta Plánková, Kristýna Nováková, Bob Klepl, Zuzana Bydžovská, Jitka Smutná, Oldřich Navrátil, Sandra Pogodová a Michal Novotný.

Ve svém hemžení nepřehlédnutelné
Půvabná knížka Miloslava Švandrlíka se od svého vydání počátkem 80. let dočkala díky čtenářské oblibě několika reedicí a stala se klasikou české humoristické literatury. Její hrdinové jsou tak typickými produkty ryzí české mentality, že je jedno, jestli jde o dobu socialismu či dnešního demokratického kapitalismu. "Jsou prostě neměnné, stálé, notoricky známé a ve svém hemžení nepřehlédnutelné," dodala Voláková.

V lehké komediální nadsázce budou diváci sledovat příběh slušného, hodného, ale do dnešního života se skoro nehodícího doktora Čeňka Dobeška. Byť svědomitým lékařem, neumí svého povolání či poslání využít ke svému prospěchu jako jeho kolegové ze studií či z nemocnice. Spokojen se svým životem po boku hezké manželky Zuzany a i úděsné tchyně Marie Košvancové v panelákovém bytě 2+1 ochotně a v jakoukoli dobu vyhoví žádostem o jeho služby všem, kteří zazvoní u jejich bytu. Svou pokornou skromností a ochotou pobuřuje tchyni, která by ráda měla za zetě doktora s velkým D, tedy někoho, kdo je především uznávanou osobností vydělávající velké peníze.

Kameramanem snímku bude Asen Šopov, hudbu složí Miloš Krkoška a o střih se postará Dalibor Lipský. Společnost Falcon snímek uvede do kin 25. února příštího roku.

Autor: