Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Česku si dali sraz nejlepší trumpetisté světa

Kultura

  14:00
Jarní část jazzové sezony v Česku ovládl ikonický instrument tohoto stylu – trubka. Hráli na ni jak král starší podoby žánru Louis Armstrong, tak prorok moderního jazzu Miles Davis. Jejich skvělí následovníci se sejdou na pražských Trumpet Days v klubu Jazz Dock i na brněnském JazzFestu.

Yazz Ahmed foto: Jazz Dock

Zatímco koncerty některých významných trumpetistů v Brně už proběhly (Peter Evans, Theo Croker, naše Štěpánka Balcarová) a na některé si budeme muset počkat až do dubna (norský hudebník Didrik Ingvaldsen nebo Izraelec Avishai Cohen – jmenovec o něco proslulejšího kontrabasisty), pražské fanoušky čekají „Trumpetové dny“ právě tento týden.

Každý rok touto dobou pořádá Jazz Dock, co do dramaturgie nejlepší český klub tohoto žánrového ražení, několikadenní festival zaměřený na jeden nástroj. Letos je jím tedy trubka. A začíná se v úterý tou největší „šajbou“: v klubovém prostředí si budeme moci vychutnat hru Američana Terence Blancharda, jedné z největších současných jazzových hvězd a mimo jiné také mimořádně plodného autora filmové hudby.

Několikanásobný držitel ceny Grammy přiveze svoji elektrickou kapelu E-Collective. Blanchard pochází z jazzové kolébky New Orleansu, kromě vlastních kapel hrál mimo jiné také v legendárních Jazz Messengers Arta Blakeyho a spolupracoval s Dianou Krallovou, Dee Dee Bridgewaterovou nebo Kurtem Ellingem.

Další hvězdou festivalu bude ve středu 27. března izraelský trumpetista Itamar Borochov, který podobně jako Avishai Cohen čerpá z geograficky pestrého odkazu svých předků a stejně jako on dokázal svůj talent plně rozvinout v tvrdé konkurenci newyorské hudební scény. Na svém koncertě v Praze představí čerstvou novinku Blue Nights.

Pestrý záběr festivalu potvrzuje také jeho další osobnost, britsko-bahrajnská trumpetistka a hráčka na křídlovku Yazz Ahmedová. Svým nádherným a osobitým zvukem trubky a za pomoci elektronických efektů buduje vlastní originální hudební vesmír. Jejího talentu už využili mimo jiné britští Radiohead. Na svém koncertě 28. března bude hrát z nového alba La Saboteuse, na němž podle pořadatelů „hluboce zkoumá svoje britské i bahrajnské kořeny“.

Festival vyvrcholí v pátek 29. března rozsáhlým koncertním blokem nazvaným Czech & Slovak Trumpet Night, na němž se představí hned čtyři z nejvýznamnějších českých a slovenských trumpetistů.

Jako první zahraje Oskar Török, známý zejména z kapely Vertigo nebo skupiny Čikori Ivy Bittové. Následuje Štěpánka Balcarová, známá především jako vedoucí Concept Art Orchestra, kde působí hlavně jako dirigentka, aranžérka a skladatelka. Tentokrát předvede své hráčské umění s kapelou 4step. Miroslav Hloucal je považován za jednoho z nejlepších trumpetistů u nás a hrává s nespočtem kapel moderního jazzu. Večer zakončí se svým kvintetem legendární Julius Baroš, který má za sebou padesátiletou jazzovou kariéru.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!