130 let

Donald Trump | foto: Reuters

Trumpovy paměti jsou horké zboží. Jde o smlouvy za stovky milionů, ve střehu jsou i televizní tvůrci

Kultura
  •   9:03
WASHINGTON - O paměti odstupujících prezidentů je tradičně obrovský zájem. Nejinak tomu bude i v případě Donalda Trumpa. Nakladatelé a televizní tvůrci mu údajně nabízejí smlouvy za rekordní částky.

V médiích se objevují zatím neověřené zprávy o tom, že Donald Trump za své čtyři roky v prezidentské funkci stihl v Oválné pracovně napsat i své memoáry. Bulvární deník The New York Post pak citoval zdroje blízké Trumpovi, které tvrdí, že je prezident „bombardován“ různými nabídkami a smlouvami v hodnotě až 100 milionů dolarů.

Donald Trump během jednoho ze svých proslovů.
Donald Trump promlouvá v Bílém domě po zveřejnění prvních výsledků...

Trumpova kniha či případný televizní pořad jsou už předem téměř jistým hitem. Je totiž jisté, že o ně mezi jeho 70 miliony voliči bude obrovský zájem a takové množství znamená velké peníze pro kohokoliv, s kým Trump spolupráci naváže. Zároveň se tím ale potenciální zájemce staví do nezáviděníhodné pozice u americké levice, která Trumpa celé čtyři roky ostře kritizovala. 

Na trhu jsou také velmi úspěšné knihy, které Trumpovu administrativu kritizovaly, jako jsou Oheň a krev (česky 2018, Universum) Michaela Wolffa, Strach - Trump v Bílém domě (česky 2019, Bourdon) novináře Boba Woodwarda nebo kniha s krkolomným názvem Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa (česky 2020, Zoner press) od prezidentovy neteře Mary Trumpové. 

Když z funkce v roce 2016 odstupoval prezident Barack Obama, dohodl se s nakladatelstvím Penguin Random House na knize. Smlouva měla hodnotu přibližně 60 milionů dolarů a šlo do té doby o rekord. George W Bush za své memoáry dostal v roce 2010 10 milionů dolarů. Bill Clinton v roce 2004 inkasoval 15 milionů.

Trump už mimochodem jednu autobiografii vydal. Knihu Umění dělat dohodu (česky Pragma, 2011) z roku 1987 napsal spolu s najatým ghostwriterem Tonym Schwartzem. Ten si ale na spolupráci stěžoval a nechal se slyšet, že by lepší název pro knihu byl Sociopat. „Pochybuju, že v dospělosti přečetl do konce jedinou knížku,“ prohlásil.

Autor: jto