Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

TrutnOFF BrnoON podruhé: Přece nejsme z cukru!

TrutnOFF BrnoON 2020 (Mňága a Žďorp) foto: Jan Koráb

Dění v areálu Na Střelnici v sobotu, druhý den letošního ročníku festivalu TrutnOFF BrnoON, poznamenalo počasí. Odpoledne dusno a horko, pak "výstražná" přeprška, při vystoupení Garage s Tonym Ducháčkem vyslovená průtrž mračen, pak už jen občasně se vracející snesitelné deštíky. "Ale přece nejsme z cukru," poznamenal frontman Mňágy a Žďorp Petr Fiala.
  14:36

Odpolední program představil na hlavní i vedlejší alternativně scéně hned několik písničkářů a písničkářek. Zahájil to jeden z praotců českého folku Jaroslav Hutka s výběrem převážně svých prastarých hitovek ze 70. let, do starého, léta neměnného, ale publikem vždy aplaudovaného repertoáru sáhl i trutnovský oblíbenec Jiří Schmitzer.

TrutnOFF BrnoON 2020 (Jaroslav Hutka)
TrutnOFF BrnoON 2020 (Čankišou)

Ve stanu zahrála své převážně niterné a baladické písně s klavírem a akordeonem Sylvie Krobová a o nějaký čas později i Jana Šteflíčková, která mimo jiné zařadila „světovou premiéru“ písničky o máničkách, která ji cestou na festival napadla ve vlaku. Obě dámy bohužel musely bojovat s přeslechy z hlavního pódia, obě se ale s tímto handicapem popasovaly se ctí.

Program na hlavní scéně byl stejně stylově barvitý, jako předchozího dne a večera. Místní Čankišou se velmi energicky položili do originální podoby world music, Originální pražský synkopický orchestr zavzpomínal na dvacátá léta a starý jazz se suzafonem, herečka a zpěvačka Bára Poláková přivezla vlastně ryzí pop music, ale takovou, při jejímž poslechu by se ani zarytý alternativec nemusel rdít studem.

Hlavními hvězdami dne bezpochyby byli Mňága a Žďorp, kteří svůj set zahájili nenápadně v duchu unplugged a možná trochu přehlížených písní, pak „přezbrojili na elektriku“ a spustili nadšeně přijaté „greatest hits“, které publikum, statečně vzdorující nástrahám počasí, vysloveně nadchly. A totéž platilo - alespoň pro ty fanoušky, kteří mají ke kapele vztah - pro Visací zámek, který program uzavíral a jeho dunění se nad Brnem neslo hluboko přes půlnoc.

Dnes program „brněnského Trutnova“ končí. Vystoupí mimo jiné Petr Váša, Mucha, Michal Prokop nebo Kittchen. Tedy opět všehochuť přístupů k hudbě, která je pro tento festival poznávacím znamením.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!