Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Trutnovský festival věnují Havlovi a Magorovi

Kultura

  12:30
TRUTNOV - Pořadatelé Open Air Festivalu Trutnov, který se bude od 16. do 19. srpna konat na tradičním místě v areálu Na Bojišti, letos akci věnují svému "náčelníkovi" Václavu Havlovi a legendě undergroundu Ivanu Martinovi "Magoru" Jirousovi

Václav Havel a Ivan Martin Jirous na setkání k 30 letům Charty v roce 2007 foto: archiv LN - Pavel Wellner

Na festivalu vystoupí Havlovi a Magorovi oblíbení umělci a pozváni budou i jejich přátelé, informoval zakladatel a pořadatel festivalu Martin Věchet.

Exprezident Havel i Jirous byli častými návštěvníky festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987. Havel na festivalu oceňoval jeho "spikleneckou pospolitost a atmosféru". Jirous jej zase označoval za manifestaci radosti a festivalové návštěvníky k poutníkům scházejícím se na novodobém poutním místě.

Aparatura se skrývala na Hrádečku

Věchet připomněl, že když v roce 1987 tehdejší státní bezpečnost (StB) festival ve Volanově u Trutnova rozehnala a organizátory pozatýkala, aparaturu se podařilo schovat na Hrádečku u Václava Havla. Havel se objevil hned na prvním polistopadovém festivalu jako čerstvě zvolený prezident v létě 1990. Na Bojiště přijel v tričku Rolling Stones. Organizátory festivalu podpořil i v lednu 2011, kdy jej dopisem starostovi města společně s dalšími patnácti signatáři navrhl na kulturní cenu města za rok 2010. "Byla to vlastně největší, až na pár výjimek nehrající hvězda festivalu," vzpomíná Věchet.

Svoji účast na festivalu již potvrdili například Jaroslav Hutka, The Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vladimír Mišík s ETC..., Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, N.V.Ú., Už jsme doma a další

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.