Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Tvůrci Kanceláře Blaník, Případů 1. oddělení a filmu Pouta připravují pro ČT novou kriminálku

Ondřej Štindl s Českým lvem za scénář k filmu Pouta. foto:  František Vlček, Lidové noviny

PRAHA - Česká televize v loňském roce schválila výrobu 406 nových projektů, z nichž 33 je z oblasti hrané tvorby včetně čtyř minisérií. Mezi nimi bude i fantaskní krimi Svět pod hlavou režisérů Marka Najbrta (Kancelář Blaník) a Radima Špačka (Pouta, Místa). Na scénáři se podílí autor filmů Pouta a Místa Ondřej Štindl a scenáristé Kanceláře Blaník Benjamin Tuček a Robert Geisler.
  6:00

Příběh Světa pod hlavou se bude točit kolem vyšetřovatele Filipa Marvana (v podání Václava Neužila), který se po těžké autonehodě ocitá v Sokolově 80. let, několik let před svým vlastním narozením.

Seriál vzniká ve tvůrčí skupině producent Michala Reitlera s vedoucím projektu Tomášem Feřtekem, kteří stáli za úspěšným seriálem Případy 1. oddělení. Seriál je adaptací britského seriálu Life on Mars (BBC 2006-2007). Nové seriály točí i Jiří Strach, Tomáš Bařina a Peter Bebjak.

„Po tradičně pojatých Případech 1. oddělení jsme hledali cestu, jak přinést v oblasti detektivek a kriminálních seriálů něco nového,“ přibližuje Tomáš Feřtek a dodává: „Svět pod hlavou je adaptací slavného seriálu Life on Mars, který existuje v britské i americké verzi, ale ta česká je v mnohém specifická. Je to dobou a místy, do nichž se vracíme. Tou jsou severní Čechy začátkem osmdesátých let, krajina povrchových dolů a uvadajícího reálného socialismu. A přijde mi, že šéfautor tohoto seriálu Ondřej Štindl má pro vystižení dobové atmosféry a rodinných dilemat mimořádné nadání.“

Pro autora scénáře Ondřeje Štindla je seriál první prací pro televizi. „Jsem vděčný za šanci zkusit něco na poli televizního seriálu, kde se v posledních letech děje tolik zajímavého. Pokusil jsem se ve fantaskních kulisách odvyprávět jeden z těch nejzákladnějších příběhů – o cestě člověka k sobě samému. Během této výpravy se Filip Marvan dostává do situací legračních, mrazivých, absurdních i dramatických. Ve všech smyslech toho výrazu mu jde o život,“ říká Štindl.

Podle kreativního producenta Michala Reitlera nabídne Svět pod hlavou spletitou kriminální křížovku. „Je vtipné, bizarní i mrazivé, jak kriminalista současného svobodného světa na vysoké technické úrovni musí vyšetřovat kriminální činy ve Sboru národní bezpečnosti Sokolova sychravých osmdesátých let. Věřím, že dokážeme divákům nabídnout nevšední zážitek při respektování pravidel poctivé kriminálky,“ říká kreativní producent Michal Reitler.

Režii seriálu budou mít Marek Najbrt a Radim Špaček. „Do projektu jsem vstoupil kvůli zajímavému scénáři. Česká verze se od původní britské předlohy dost liší, a to zejména díky komunistickému zřízení, které u nás v inkriminovaném roce 1982 panovalo. A právě možnost reflexe této bizarní doby je jedním z hlavních důvodů, proč jsem nabídku přijal. Tím dalším je fakt, že se nejedná o klasickou detektivní sérii, ale o fantaskní příběh muže, kterému návrat do doby těsně před jeho narozením umožní poznat rodiče a vypořádat se s traumatem, které ho provází od samotného dětství,“ říká Marek Najbrt.

Vzteklina, Spravedlnost a Krev démona

Kromě Světu pod hlavou se mezi novými projekty ČT objeví i další kriminální minisérie: Vzteklina v režii Tomáše Bařiny, mysteriózní thriller Jiřího Stracha Krev démona a psychologické drama režiséra Petra Bebjaka Spravedlnost.

Vzteklina bude vyprávět příběh ze šumavské vesnice, kde virolog Pavel Rogl zjišťuje příčinu nákazy místních zvířat a hledá možné souvislosti mezi ní a dvojnásobnou vraždou. „Vzteklina není jen krimi thriller o jedné z nejzákeřnějších nemocí. Je to také příběh o vzteku, který je potřeba každý den držet na uzdě,“ uvedl režisér Tomáš Bařina. „Vzteklina byla psána původně jako horor a postupným přemýšlením a debatováním o námětu se vcelku přirozeně proměnila v maličko netradiční krimi sérii. Přesto jsou v příběhu chvíle, které svou temnotou odkazují spíše k původnímu záměru,“ dodává scenárista scenárista Jan Stehlík.

V třídílném psychologickém dramatu Spravedlnost se v hlavní roli pod režií Petra Bebjaka objeví Ondřej Vetchý. „Zločin je dějovým pilířem mnohých divácky, ale i kritiky oceňovaných děl, které buď do zločinu ústí, nebo jím začínají. Náš příběh je příběhem zločinu a trestu, před kterým se snaží náš hrdina ochránit svou dceru,“ říká k novému projektu Petr Bebjak.

V minisérii Jiřího Stracha Krev démona se opět objeví doktor Runa (Ivan Trojan), inspektorka Šímová (Aňa Geislerová) a komisař Sumara (Jiří Dvořák). Tentokrát bude trojice rozkrývat záhadnou rituální vraždu na zámku ve Stráži nad Nežárkou související s řádem Templářů. „Templáři jsou nevyčerpatelné téma mysteriózního žánru. Bude pro mě velkou výzvou i napotřetí natočit příběh ještě napínavější a poutavější než dosud,“ říká Jiří Strach.

Kukura jako Inspektor Max

Chystají se vícedílné seriály, což bude napříkla seriál Inspektor Max s Jurajem Kukurou v hlavní roli, vznikající ve spolupráci se slovenskou televizí RTSV, a dále Most režiséra Jana Prušinovského (Kobry a užovky). Scénář k seriálu Most napsal Petr Kolečko (s Prušinovským natočili společně seriál Čtvrtá hvězda). „S městem Most jsem se seznámil přes svoji manželku, která z něj pochází. Do magické hospody Severka mě pak vzal můj tchán. Odtud jsem čerpal nejen mosteckou filozofii, ale i předobrazy některých postav. Snad mi tam ještě po odvysílání nalijí,“ říká Petr Kolečko o seriálu, jehož hlavními hrdiny se stane Luděk a jeho transsexuální bratr Pavel, respektive Dáša.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...