Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Týden čtení dětem se blíží. Každý může přinést oblíbenou knížku

Kultura

  14:00
PRAHA - Sérii představení, besed a her pro malé diváky zahájí Jiří Lábus, Michal Malátný a další známé osobnosti.

Z akce Čteme dětem foto: 2media

Slavnostní zahájení 3. ročníku Týdne čtení dětem v předposlední květnový den odstartuje svátek dětí a literatury, v jehož rámci se od 1. do 7. června uskuteční řada akcí. Hostem projektu Celé Česko čte dětem bude tentokrát herec Jiří Lábus, zpěvák skupiny Chinaski Michal Malátný či herec a moderátor Lukáš Hejlík spolu se souborem scénického čtení LiStOVáNí.

Zazpívá Yvetta Blanarovičová, kouzelnickou show předvede Pavel Kožíšek. Pozvání přijala i známá a oceňovaná spisovatelka dětských knih Alena Ježková. Čtení vypukne 30. května v 17 hodin v reprezentativních prostorách Městské knihovny v Praze.

Dárky pro nemocné

Součástí zahajovacího večera letošního Týdne čtení dětem je dobročinná sbírka knih – každý může přinést svou oblíbenou dětskou knihu i s osobním věnováním. Knihy budou vystaveny ve foyeru Městské knihovny a následně věnovány dětským oddělením českých nemocnic, kde z nich budou dobrovolníci opět předčítat dalším malým posluchačům.

Týden vyvrcholí 7. června závěrečným ceremoniálem na Janáčkově konzervatoři a gymnáziu v Ostravě, kterého se zúčastní zpěvák Daniel Mrózek, autorka knih pro děti Daniela Krolupperová, Lukáš Hejlík, soubor scénického čtení LiStOVáNí a další hosté.

Týden čtení dětem

Akce patří k tradičním vrcholům celonárodní osvětové kampaně. „Jejím prostřednictvím chceme ukázat, že každodenní čtení dítěti pro radost je nejúčinnější metodou výchovy člověka samostatně uvažujícího, člověka kulturního, jenž postupuje eticky a který si v životě umí poradit rozumem, nikoli silou. Našim cílem je také vyburcovat rodiče a dospělé z nejbližšího okolí dítěte k ochraně dětí před hrozbou falešných hodnot masové kultury,“ zdůrazňuje Eva Katrušáková, zakladatelka neziskové organizace Celé Česko čte dětem, která stejnojmennou kampaň sedmým rokem realizuje.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!