Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

U Dobříše začala výstava osobních artefaktů herce Horníčka

Kultura

  20:37
STARÁ HUŤ/PŘÍBRAMSKO - Výstava soukromých artefaktů Miroslava Horníčka v sobotu začala v Památníku Karla Čapka ve Strži u Dobříše. Návštěvníci si tam mohou prohlédnout různé publikace, scénáře, plakáty, originální koláže nebo Horníčkovy osobní věci. Expozice se koná při příležitosti letošního stého výročí od narození jednoho z velikánů českého humoru, sdělili pořadatelé v tiskové zprávě. Výstava potrvá do 31. srpna.

Herec Miroslav Horníček. foto: Lidové noviny

Podle ředitelky památníku Kristiny Váňové byli Čapek s Horníčkem vnitřně spřízněni. „Lidí jako Karel Čapek nebo Miroslav Horníček, kteří svou tvorbou uměli v lidech probouzet to dobré, bude vždy jako šafránu,“ uvedla Váňová.

Výstava soukromých artefaktů Miroslava Horníčka začala ve Strži u Dobříše.
Návštěvníci mohou vidět různé publikace, scénáře, plakáty, originální koláže...

Výstava Miroslav Horníček - aristokrat humoru lidem otevírá jeho soukromý archiv, do kterého patří například knihy s věnováním od Jana Wericha, Františka Hrubína, Jaroslava Seiferta či Vítězslava Nezvala. Nechybí v něm ani dopis od Jiřího Suchého, v němž na Horníčka vzpomíná jako na dlouholetého tvůrčího partnera a přítele. Návštěvníci na výstavě uvidí také dokumentární filmy z umělcova archivu nebo psací stroj a fotoaparát, který používal.

Horníček zemřel v roce 2004 ve věku nedožitých 85 let. Byl oblíbeným hercem, ale i prozaikem, dramatikem, režisérem a výtvarníkem. Patřil k legendám českého divadelního a filmového herectví. V divadle vystupoval po boku Wericha, Suchého nebo Miloše Kopeckého.

Autor: