Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

‚Učiníme Ameriku znovu návnadou!‘ Na Donalda Trumpa budou pršet žraloci

Kultura

  15:00
Pátý díl kultovního akčního „béčka“ Sharknado televize Syfy dostal přiřazené datum premiéry i název. Ve filmu si zahraje i řada světových celebrit a diváci se ho dočkají 6. srpna. Série ale měla skromné začátky - první díl měl oproti poslednímu jen čtvrtinový rozpočet.

Promo série Sharknado. foto: Syfy

„Make America Bait Again!“ (učiníme Ameriku znovu návnadou). Tak zní podtitul plánovaného nového filmu ze série Sharknado nazvaného Global Swarming. Jde slovní hříčku z volebního hesla Donalda Trumpa „Make America Great Again!“ (učiníme Ameriku znovu velkou). Samotného Donalda Trumpa se prý diváci také dočkají.

Pátý díl naváže na události předchozích filmů a dotáhne situaci ještě do většího absurdna - Fin Shepard (Ian Zierling) a April Wexler (Tara Reid) se vracejí do boje se žraloky, kteří v obřích tornádech decimují celý svět. Do své pomyslné armády tak Fin s April budou muset naverbovat světové celebrity a postavit se žralokům tváří v čumák. V novém Sharknadu si tak roli střihne i řada celebrit. Mezi nimi jmenujme zpěvačku a herečku Olivii Newton-Johnovou (Pomáda) nebo skateboardového guru Tonyho Hawka.

Ve čtvrtém dílu si zahrál i David Hasselhoff, ikona osmdesátých let

Série Sharknado si nehraje na blockbuster. Čtvrtý díl měl rozpočet „pouhé“ 4 miliony dolarů, což je v porovnání s Hollywoodem opravdu chudá částka. I tak si ale série získala zástupy fanoušků, pro něž se stala kultem. Někteří podle série dokonce píší vlastní povídky. První Sharknado (2013) bylo svého času nejdiskutovanějším filmem na sociálních sítích. Porazilo dokonce i slavnu epizodu „Rudá svatba“ ze seriálu Hra o trůny, kterou stanice HBO vysílala ve stejné době, kdy se vysílalo Sharknado. Rozpočet prvního filmu byl milion dolarů a rozpočet jedné epizody Hry o trůny je průměrně šest milionů.

Promo Sharknada 5.

Úspěch filmu byl založen hlavně na tématu přetaženému za vlasy (tomu odpovídaly i příspěvky na sociálních sítích, převážně ve smyslu „Žraloci v tornádu? Koho to jen mohlo napadnout!?“). Další díly pravidelně berou už tak přemrštěný film a vytáhnou ho do ještě absurdnějších vod. Diváci tak můžou jen spekulovat, který díl přivede laserové žraloky v vesmírném tornádu do střetu s mimozemšťany.

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč