Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Udílení filmových cen Trilobit bude letos k vidění i na ČT s moderátorem Janem Krausem

Kultura

  17:02
Kobry a Užovky, Schmitke, Ztraceni v Mnichově, Domácí péče a Fotograf budou soutěžit o cenu Trilobit Beroun 2016 v kategorii hraných snímků. Další ceny budou uděleny v kategoriích dokument, animovaný film, publicistika a film s dětskou nebo rodinnou tematikou. Ceny Trilobit pořádá od 60. let Český filmový a televizní svaz FITES a po karlovarském festivalu se jedná o jedno z nejstarších ocenění svého druhu u nás. Letošní ročník se bude konat 16. ledna v berounském Kulturním domě Plzeňka, přenášet ho bude ČT art. Moderátorem bude Jan Kraus.

Jan Kraus. foto: MAFRA: Dan Materna

Loni získal Cenu Vladislava Vančury za přínos české i světové kinematografii režisér Miloš Forman, ocenění nesoucí jméno exprezidenta Václava Havla (udělované od roku 2012 za přínos občanské společnosti) získalo tvůrci satirického sitcomu Kancelář Blaník a zvláštní cenu poroty si odnesli Daniela Drtinová a Martin Veselovský za publicistický projekt DVTV, aktuálně.cz.

Letos půjde už o 29. ročník cen Trilobit Beroun, udílení proběhne v Berouně po šestnácté. Vítězové si odnesou křišťálové plastiky symbolizující skálu, v níž byli trilobiti nacházeni, s vyobrazením trilobita či bustou Václava Havla, Josefa Škvoreckého, Vladislava Vančury a případně „Berounského medvídka“ podle příslušného ocenění.

Jedním z cílů Trilobitů je podle organizátorů poukázat na audiovizuální díla, která jsou veřejností i médii přehlížená, přitom jsou považována za výjimečná nebo něčím přínosná.

Trilobit: Cena Vladislava Vančury za přínos české a světové kinematografii.

V letošním roce budou trofeje uděleny poprvé před zraky diváků České televize díky přímému přenosu na programu ČT art. Večerem provede moderátor a držitel dvou „trilobitů“, Jan Kraus, dále vystoupí skupina Jelení loje.

Zajímavostí bude podle organizátůrů speciální scéna s projekční fólií vytvářející holografický efekt, která bude v televizním přenosu použita vůbec poprvé. Po vzoru minulých let je na 16. ledna připraven i doprovodný program v Městském kině Beroun – pro děti Dopoledne s Večerníčkem s kvízem o ceny a odpolední a večerní blok filmů, o kterých mluvila porota jako o nejžhavějších favoritech.

O vítězných snímcích rozhoduje hlavní porota složená z filmových znalců a letos potřetí také dětská porota sestávající z vybraných žáků berounských základních škol. Loni získal cenu dětské poroty film Jiřího Mádla Pojedeme k moři.

Letošní ročník je oproti minulým specifický díky rekordnímu množství přihlášených hraných filmů. O některou z cen tentokrát usiluje celkem 109 přihlášených titulů – hraných, dokumentárních, animovaných, zpravodajských či publicistických, jež klasifikovala hlavní porota, a 26 titulů, jež hodnotila dětská porota, přičemž některé z titulů jsou i několikadílnými cykly či seriály.

„Nejbouřlivější debata se letos strhla nikoli nad hranými filmy, na jejichž hodnotě jsme se s ostatními porotci takřka bez problémů až v překvapivé jednotě shodli (debata byla pouze o kategoriích, nikoli o nominacích), ale zato bouřlivěji než jindy u dokumentů,“ říká předseda hlavní poroty, teatrolog, divadelní a mediální kritik Vladimír Just. Nejbouřlivěji se podle něj debatovalo o „anticeně“ Zlatý citrón. „Na výsledném favoritovi se sice všichni ve výsledku konsensuálně shodli, ale zato původní návrh, který tentokrát získal pouhé tři hlasy proti čtyřem, nakonec po mnoha hodinách debat padl pod stůl, protože u takto citlivé, a už z definice kontroverzní ceny je nutná pokud možno jednomyslnost,“ dodává Just.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!