Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Uhrančivý hlas Patti Smith dnes počtvrté zazní v Praze

Kultura

  8:00
PRAHA - Přestože věkem se pomalu blíží k důchodu, energie má stále na rozdávání. Mladickou lehkovážnost vyměnila za uhrančivou zralost, ale magické kouzlo z ní vyzařovat nepřestalo. Patti Smith dnes počtvrté vystoupí v Praze.

Patti Smith foto: MIAF: Steven Sebring

Debut Horses, natočený v roce 1975 v produkci Johna Calea, zapůsobil jako blesk a definitivně svou interpretku zařadil k tomu nejlepšímu, co tehdejší doba přinesla. Silná a originální nahrávka v sobě spojila poezii s rockovou výbušností. Slavný černobílý obal se záměrně nežensky stylizovanou protagonistkou vytvořil jeden z přátel – fotograf Robert Mapplethorpe. Následné tituly Radio Ethiopia a Easter silnou pozici jen potvrdily. A s hitem Because the Night od Bruce Springsteena pronikla Patti Smith Group i do komerčních žebříčků a k uším masového publika.

Z majitelky temného altu, básnířky, skladatelky a femme fatale rockové hudby Patti Smith se tak už po krátké době definitivně stala legenda. Od samého počátku ji provázelo rebelství, snaha říkat naplno, co si myslí (a nebrat si u toho servítky), a rozhodně deklarovaná nechuť přizpůsobit se vypočítavě tomu, co by bývalo bylo výhodné.

Řád rytíře
Svojí tvorbou se ráda dotýkala společenských problémů i nepříjemných témat a za pomoci přátel z newyorského intelektuálního podhoubí svým názorům navíc dokázala dát i přitažlivou hudební formu. Na konci sedmdesátých let se provdala za kytaristu prepunkových MC 5 Freda "Sonic" Smithe, narodila se jim dcera, Patti se stáhla ze scény a osm let o ní nikdo neslyšel. Věnovala se psaní poezie a později byla i oceněna francouzským Řádem rytíře za umění a literaturu.

Studiový comeback v roce 1988 rozhodně nebyl ve velkém stylu, spíš se všichni ptali, kam se poděla někdejší energie. Album Dream of Life je klidné až ospalé a u mnoha fanoušků způsobilo vyložené zklamání. Definitivní návrat ke koncertování tak paradoxně vzešel až z tragické série v roce 1994, kdy Smithové brzy po sobě zemřel manžel, bratr a několik blízkých přátel. Obklopila se tedy starými spolupracovníky a v roce 1996 vydala šestou desku Gone Again, kterou věnovala svému muži. Na zatím posledním, desátém studiovém albu Twelve z roku 2007 namísto vlastních písní nabídla tucet coververzí z repertoáru Jimiho Hendrixe, Rolling Stones, Boba Dylana, Doors či v neposlední řadě hit Smells Like Teen Spirit od Nirvany.

Nejznámější český rocker

Ivan Kral (* 1948) opustil s rodiči ČSSR po sovětské invazi. Už tehdy byl na domácí scéně známý jako člen skupiny Saze. V New Yorku se začal pohybovat okolo věhlasného klubu CBGB a tam se také potkal s Lenny Kayem, který Patti Smith doprovázel na kytaru, když recitovala svou poezii. Společně vytvořili Patti Smith Group a vydali čtyři nejslavnější desky. Když pak Patti skupinu rozpustila, odešel Ivan Kral hrát s Iggy Popem. Po koncertním comebacku Patti Smith se jako jediný do sestavy nevrátil.

Obliba mezi Vltavou a Dunajem
Domácí publikum mělo vždy k Patti Smith silné vazby. Podepsalo se na nich mj. i to, že po uvěznění členů undergroundových Plastic People of the Universe na základě vykonstruované záminky v polovině sedmdesátých let byla jedním z prvních zahraničních umělců, kteří proti tomu vystoupili a důrazně protestovali.

Druhým aspektem pak byla skutečnost, že členem Patti Smith Group v období nejslavnějších prvních čtyř alb a autorem světově známé Dancing Barefoot byl český emigrant Ivan Kral.

Poprvé se Patti Smith objevila v pražském Kongresovém centru při svém prvním turné po šestnáctileté koncertní pauze v roce 1996, naposledy ji domácí fanoušci mohli vidět před čtyřmi lety. Dnes se představí v Divadle Archa, které už je od dubna beznadějně vyprodané.