Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Začala Mezipatra, chtějí prolamovat ledy. Pozornost budí blok snímků Ukraine Is Queer

Pět ďáblů. Snímek v mezinárodní soutěži Mezipater. foto: Mezipatra

V pražském kině Lucerna včera začal projekcí izraelského sociálního dramatu Slušný občan filmový festival Mezipatra. Do 10. listopadu nabídne 71 snímků o životě leseb, gayů, bisexuálů či translidí (LGBT+) a doprovodný program.
  16:00

Z hlavního města se festival následně přesune do Brna. Heslem letošního ročníku je Prolomit ledy. Podle organizátorů toto téma odkazuje k vystoupení z komfortní zóny a k odvaze, která je nutná pro překonání vlastního stínu.

O hlavní cenu poroty se utká deset celovečerních filmů z celého světa. Je mezi nimi i zahajovací snímek festivalu Slušný občan izraelského režiséra Idana Haguela. Ten sleduje život dvou mladých gayů, jejichž idyla se začne rozpadat poté, co jsou svědky rasově motivované policejní brutality. Slušný občan bude příští rok uveden do kin pod distribuční značkou Queer Kino.

Kandidátem na cenu Mezipater je například také francouzský snímek Pět ďáblů, který byl uvedený na festivalu v Cannes. Jeho hrdinkou je desetiletá Viky, jež žije s rodiči v malé alpské vesnici. Od svých vrstevníků se liší mimo jiné tím, že má výjimečně vytříbený čich. Jeho pomocí dokáže reprodukovat a uchovávat oblíbené pachy. Když se ve vsi po deseti letech objeví otcova sestra Julia, začne Viky díky svým schopnostem pozvolna rozplétat temná rodinná tajemství.

„Pozornost vzbuzuje blok krátkých snímků Ukraine Is Queer, který přináší svědectví queer lidí, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života,“ uvedla za pořadatele Karolína Poliaková. Součástí programu jsou také dokumenty, retrospektiva, distribuční filmy značky Queer Kino nebo krátkometrážní soutěž.

Na loňském 22. ročníku queer filmového festivalu Mezipatra s tématem Oslava života se představilo 88 hraných, dokumentárních, celovečerních i krátkých snímků ze šesti světadílů. Vítězem soutěže celovečerních filmů se stal snímek ve francouzsko-belgicko-lucemburské produkci Jumbo od režisérky Zoé Wittockové.

Autoři: ,