Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

UNESCO přitvrdilo vůči Česku. Má moc památek

Kultura

  9:33
Praha - Českou republiku čekají velké problémy se zápisy dalších památek na prestižní Seznam světového dědictví UNESCO. V mezinárodní konkurenci má už zapsaných památek příliš mnoho a v cizině tak sledují jakékoli jejich potíže. Včetně těch, které má nyní vila Tugendhat.

Cizinci se v konkurenčním „památkovém boji“ zajímají i o pražské mrakodrapy a divadelní točnu v Českém Krumlově. „Problémy s novými zápisy máme zcela regulérně už nyní. Typickým příkladem je to, že neuspěly renesanční domy ve Slavonicích,“ přiznává vrchní ředitel sekce kulturního dědictví ministerstva kultury Zdeněk Novák.

Nominaci Slavonic vloni stát na poslední chvíli stáhl, takže se mohou o poctu znovu ucházet. Nové jednání čeká i třeboňskou rybniční soustavu, kde komisaři doporučili rozšíření nominace. A tím také další odklad. Nyní boj o zápis svádějí další dvě místa: ruční papírna ve Velkých Losinách a s ročním odstupem lázeňské město Luhačovice. „Podklady pro ně jsou připraveny, běží rozhodovací řízení. A to je věc jakési památkové diplomacie, každé slovo hraje svou roli,“ nechce nijak spekulovat Michal Beneš, který jako státní garant stál u většiny zápisů dvanácti tuzemských památek na seznam UNESCO.

 Členové Výboru pro světové dědictví, kteří rozhodují, by měli hlasovat pouze ve vztahu ke konkrétnímu zápisu. „Jsou to ale živí lidé a rozhodují v kontextu. Na jejich námitky musíme mít připravené argumenty,“ říká Novák.

Beneš upozornil, že oficiální korespondence mezi Prahou a pařížskou centrálou UNESCO se zatím týká jen točny a mrakodrapů. Nemusí tomu ale tak být napořád. „Zápisy na seznam nemohou pokračovat geometrickou řadou. I tady vládne tvrdá konkurence a názor, že se neumíme postarat o stávající památky, může naši pozici velice oslabit,“ potvrzuje LN člověk seznámený se situací.

 Spor o točnu v krumlovské zámecké zahradě tak může kvůli mezinárodní konkurenci nakonec nepřímo ublížit například Luhačovicím. „Spory někde jinde neovlivníme. Musíme bojovat a snažit se,“ tvrdí tamní starosta František Hubáček. „Pokud vyhrajeme, bude to pro město životní výhra, pokud ne, životní prohra to nebude,“ dodal. Za důležité považuje už to, že se dostali do užšího výběru.

Jsme památková velmoc, ale moc nám to nepomůže

České republice paradoxně přitěžuje i její prvenství ve vztahu k památkám UNESCO: v poměru ke své rozloze vlastní vůbec nejvíce památek zapsaných na seznamu. Ani Řecko, Francie či Egypt nejsou tak úspěšné.

 Obecný trend mezinárodní organizace směřuje jinam – chce na seznam získat více míst mimo Evropu a další tradiční regiony. Dokonce i státy, které jsou členy rozhodujícího výboru, jako je Kanada a Belgie, oficiálně deklarovaly, že nebudou nominovat další objekty ze své země a upřednostní nominace z méně zastoupených regionů.