Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Unikátní komplet Šimka a Grossmanna vychází na 17 CD

Kultura

  12:00
Známé i dosud nevydané nahrávky včetně kuriozit, dialogů, písniček, a především všechny výstupy humoristické dvojice Šimek-Grossmann z let 1966-1971 přináší projekt Komplet, který v podobě 17 CD vydává Supraphon. V prodeji bude od 29. listopadu.

Humoristická dvojeice Šimek-Grossmann. foto: Supraphon

"Jde o souhrn všeho, co kdy ve zvuku zaznamenaly mikrofony z díla této autorské dvojice. Komplet přinese i překvapení, protože se podařilo objevit záznamy dosud nevydané a neslýchané. V kolekci budou všechny pořady ze Semaforu v nesestříhané, tedy necenzurované podobě, i nejrůznější kuriozity, nečekané dialogy a písničky," uvedl  mluvčí vydavatelství Vladan Drvota.

Během několika let společné existence na scéně divadla, v televizi a v rozhlase vytvořila dvojice herců, zpěváků, komiků a humoristů Miloslav Šimek a Jiří Grossmann řadu scének, z nichž většina žije ve vzpomínkách posluchačů a diváků, ale zůstala zachována v nahrávkách různých firem i u sběratelů.

Vyjdou i objevy zachránění před smazáním

V projektu nazvaném Šimek a Grossmann - Komplet 1966-1971 jsou veškeré dostupné záznamy vystoupení obou komiků seřazeny tak, jak skutečně na scéně probíhaly. Některé, například z archivu Českého rozhlasu, uslyší posluchači poprvé, neboť jde o objevy, zachráněné před smazáním (Besídka u mikrofonu, Radionokturno). Záznamy kompletují představení Návštěvní den, Besídka zvláštní školy, Othello odpadá, Večer pro otrlé, Besídka v rašeliništi, Besídka divadelní, Hop dva tři, Pánský večírek, Potoky modré krve, a to v celém rozsahu a bez zásahů.

Komplet Šimka a Grossmana vychází na 17 CD.

Podle editorky a producentky Nadi Dvorské se hledalo na nejrůznějších místech. "Hodně nahrávek měl bývalý semaforský zvukař Bohumil Paleček, další byly mezi sběrateli a nadšenci. Kromě toho jsme pátrali i v archivech Supraphonu, Pantonu, Českého rozhlasu a České televize. Díky rozhlasu a televizi obsahuje komplet několik nahrávek z předsemaforského období Š+G, o kterém se obecně moc neví," řekla Dvorská. Šlo zejména pozoruhodný rozhlasový pořad Radionokturno z roku 1966, kdy oba protagonisté byli ještě mladíčky, mediálním světem neostřílenými.

ČTĚTE TAKÉ

"Písničku Pane Novák jsme objevili v televizním pořadu Sedm koní a vavříny. Je také z roku 1966," podotkla Dvorská. Některé záznamy se rekonstruovaly podle původních scénářů. S jedinou výjimkou je komplet sestaven chronologicky. "Díky tomu je vidět jejich vývoj, můžeme sledovat, jak se postupně naučili pracovat s publikem a svá vystupování zdokonalovali," uvedla. "Museli se naučit zaujmout diváky už v době, kdy uváděli v klubech Olympik či Karkulka beatové kapely. Mladí totiž přišli na muziku a nebyli zvědaví na nějaké chlapíky, kteří cosi povídají."

Podle Dvorské je z některých nahrávek slyšet hlas režiséra Jána Roháče, který s nimi spolupracoval především v televizi. V jednom představení zpívá dvě písničky Karel Kryl, v dalším Eva Olmerová. Pavel Bobek tu exceluje i jako komik. Booklet kompletu má 56 stran, informuje o činnosti dvojice Š+G od roku 1960, kdy se seznámila, a obsahuje spoustu neznámých fotografií.

Šimek & Grossman: Komplet 1966-1971 - 17 CD

CD 1 Radionokturno + Bonus
CD 2 Besídka zvláštní školy
CD 3 Návštěvní den I, 1. část
CD 4 Návštěvní den I, 2. část + Bonus
CD 5 Besídka u mikrofonu + Bonus
CD 6 Večer pro otrlé aneb Pět Pupáků
CD 7 Návštěvní den II, 1. část
CD 8 Návštěvní den II, 2. část + Bonus + Moderní Vánoce
CD 9 Besídka v rašeliništi, 1. část
CD 10 Besídka v rašeliništi, 2. část
CD 11 Othello odpadá aneb Večer u kulečníku, 1. část
CD 12 Othello odpadá aneb Večer u kulečníku, 2. část
+ Pánský večírek
CD 13 Návštěvní den III
CD 14 Návštěvní dny v Čs. televizi, 1. část + Bonus
CD 15 Návštěvní dny v Čs. televizi, 2. část + Bonus
+ Besídka divadelní aneb Staříček Hamuša ožil
CD 16 Hop dva tři, 1. část + Bonus
CD 17 Hop dva tři, 2. část + Hop dva tři (poslední vystoupení J. G.)

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...