Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Unikátní výstavu Cranacha doprovázejí přísná bezpečnostní opatření

Kultura

  14:00
OSTRAVA - Ostravské muzeum vystavuje osm unikátních maleb Lucase Cranacha staršího z počátku 16. století. Vrcholným vystaveným dílem je dvojobraz s názvy Žehnající Jezulátko s křížem a Kristus Trpitel zhotovený okolo roku 1520. Veřejnosti bude představen poprvé.

Lucas Cranch : Mše sv. Řehoře (z dílny Cranacha) Petr Kuthan (hlavní restaurátor Národní galerie foto: MAFRA: Alexandr Satinský

Obraz byl totiž desítky let byl uložen v depozitáři Národní galerie v Praze a teprve nedávno bylo dokončeno jeho náročné restaurování. Ostrava se tak stane místem jeho světové premiéry, řekla ředitelka muzea Jiřina Kábrtová.

Lucas Cranach

Podle ní mají všechny obrazy vystavené v Ostravském muzeu nevyčíslitelnou historickou hodnotu. Do Ostravy díla musela dopravit specializovaná firma, která se zaměřuje na převoz uměleckých děl. Obrazy jsou nesmírně choulostivé a při převozu musely být speciálně zabaleny. Zároveň musely několik hodin zůstat v klimaticky upraveném výstavním prostoru Ostravské muzea, aby se přizpůsobily tamním podmínkám. Obrazy instalované na stěnách budou chráněny laserovou závorou, díla menších rozměrů budou vystaveny v pancéřových vitrínách.

Cranach patří k největším poklady Národní galerie

"Osm obrazů, které jsme dovezli do Ostravy, je skutečně jedním z největších pokladů, které Národní galerie v Praze chová," řekla kurátorka sbírky starého umění Národní galerie Olga Kotková. Připomněla, že převážná část nyní představovaného souboru děl byla v roce 2005 vystavena i na Pražském hradě.

Lucas Cranach: Cizoložnice

Výstava, která v Ostravě potrvá až do 27. února, je rozšířením expozice Albrecht Dürer a jeho současníci, která v muzeu začala už v prosinci loňského roku. Lucas Cranach starší byl současník Dürera a je považován za jednoho z nejvýznamnějších představitelů německé renesance.

"Myslím si, že výstava (Cranachových děl) je unikátní jednak umělcem samotným, protože Cranach je špička, a potom to běžně tady v Ostravě nevystavujeme. Tím, že to je zblízka, že si to lidé mohou prohlédnout, tak uvidí tu malířskou techniku. Jsou to přes 450 let staré obrazy, a to se vážně hned tak nevidí," dodala Kábrtová.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...