Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

United Islands a Metronome. Prahu o víkendu ovládnou dva hudební festivaly

Kultura

  6:00
PRAHA - Pražané zažijí nabitý hudební víkend. Tradiční pražskou hudební slavnost United Islands of Prague, která potrvá od 23. do 26. 6., doplní o víkendu nový festival Metronome. Ten se bude od United Islands lišit jak soustředěním na velká zahraniční jména v čele s hlavní hvězdou Iggy Popem, tak také tím, že vstup na něj nebude zdarma. Za oběma festivaly stojí stejný organizační tým v čele s Davidem Gaydečkou a Martinem Voňkou.

Iggy Pop foto: Sukita

United Islands of Prague se bude konat už po třinácté a své zavedné lokace (Kinského zahrada, Střelecký ostrov, Kampa) letos rozšíří o nová místa - hrát se bude také na Žofíně, na Janáčkově nábřeží a v areálu pivovaru Staropramen na Smíchově.
Festival Metronome se odehraje o víkendu na pražském Výstavišti. Podle organizátorů se oba festivaly netříští, ale naopak doplňují. Oba cílí jak na domácí publikum, tak na všechny návštěvníky hlavního města. United Islands sází spíše na vyhraněnější domácí umělce a začínající nadějná jména ze zahraniční i tuzemské scény, zatímco Metronome se svým zaměřením na známá hudební jména chce přiblížit festivalům, které se konají v Česku, ale mimo Prahu, jako například Colours of Ostrava nebo Rock for People.

Posílení dopravy během festivalu

„Od soboty do nedělní půlnoci posílena doprava, vzniknou speciální zastávky. Otevíráme prostor centra města lidem a zveme sem všechny Pražany a hudební fanoušky z celé České republiky,“ vysvětluje za organizátory David Gaydečka.

  • Dopravní omezení se dotknou mostu Legií, který bude uzavřen. Ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m Prahy na něm vznikne dočasná zastávka „Festivalová“.
  • Na Janáčkově nábřeží vznikne pěší zóna, kde budou po oba víkendové dny od 9 hodin ráno farmářské trhy.Neprůjezdná bude také Petřínská a Vítězná ulice.Přes náměstí Kinských bude snížená rychlost na 30km/hod.
  • Díky spolupráci s Českými drahami bude v pohotovosti také operativní dispečink, který v případě nutnosti může vypravit dodatečný denní a noční vlak.
  • Návštěvníci Metronome festivalu mohou využít parkoviště na Letné, ze kterého je do festivalového areálu holešovického Výstaviště přiveze kyvadlová doprava.

Hudební víkend předznamená Klubová noc, která proběhne zdarma ve čtvrtek 23. června ve dvanácti pražských hudebních klubech. Speciální program nabídne MeetFactory, kde mladí umělci vzdají hold Vladimíru Mišíkovi v rámci večera Tribute to Vladimír Mišík.

V pátek 24. června od 20.30 ožije areál Výstaviště velkým společným hudebním večírkem obou festivalů. Vstup bude zdarma. Pódia této warm-up party rozezní tři české kapely – Thom Artway, No Distance Paradise a November 2nd. „Tři koncerty v předvečer festivalu jsou takovou pozvánkou a ochutnávkou toho, jak to bude o víkendu v areálu Metronome vypadat vypadat a co všechno tam návštěvníky čeká. Zároveň tím křtíme náš nový festival, a všechny zveme, aby to oslavili s námi,” říká Barbora Šubrtová, dramaturgyně festivalu.

Britští Foals vystoupí v rámci Metronome festivalu v Praze poprvé.

Dělícím dnem festivalu bude sobota, tehdy se totiž návštěvníci budou muset rozhodnout, zda investují vstupné na hvězdy festivalu Metronome, nebo dají přednost zdarma přístupným koncertům United Islands. V rámci festivalu Metronome na Výstavišti v sobotu vystoupí na hlavním pódiu Ella Eyre, britští The Kooks a Iggy Pop, na dalších pódiích pak například Richard Müller, Michal Ambrož s Hudbou Praha nebo Bára Poláková. Jednodenní vstupenky na sobotu jsou už v tuto chvíli vyprodané, zájemci si mohou pořídit dvoudenní (v předprodeji za 2400 Kč), nebo samostatné vstupenky na neděli (v předprodeji za 1200, na místě za 1500 Kč).

Metronome zahájí už odpoledne speciální premiérové vystoupení Pražského filmového orchestru s názvem Bang Zoom! Up to the Moon!. Noční afterparty pak proběhne v režii housového dua Anushka, které v Praze vystoupí úplně poprvé.

Sobotní program United Islands oživí hudbou Kinského zahradu, Kampu, Střelecký ostrov, Janáčkovo nábřeží a areál pivovaru Staropramen na Smíchově. Písničkářka Monika Načeva vystoupí na Kampě na Radio 1 stage v 17.00 a oslaví tu své životní jubileum a pokřtí novou desku. Po ní nastoupí rakouská elektro-popová formace Leyya, kteráv letošním roce získala prestižní rakouskou cenu Amadeus v kategorii alternativní pop / rock.

V neděli vysoupí na hlavním pódiu United Islands v Kinského zahradě jedna z největších hvězd letošního ročníku, polská zpěvačka Monika Brodka, kterásvou úspěšnou kariéru odstartovala v 16 letech vítězstvím v polském Pop Idol v roce 2004. Vystoupí také rumunská elektronická formace Golan, objev současné elektronické scény Pandoo či zpěvák Adrian T. Bell. Výjimečná stage bude v neděli v prostředí nádraží Praha-Bubny, kdy se připojí k festivalu United Islands of Prague Památník Šoa Praha. Prostor zapomenutého nádraží Praha-Bubny rozezní koncerty Miloše Vacíka a Jaroslava Kořána spolu s bubenickou formací TamTam Batucada.

United Islands přivítají naději německé hudební scény, zpěváka a multiinstrumentalistu jménem L'Aupaire,

Ivan Kral vystoupí na Metrnome festivalu.

Get Your Gun vystoupí na United Islands

Polská vycházející hvězda Brodka ozdobí Metronome festival.

Festival Metronome nabídne v neděli první pražský koncert britských Foals, dále vystoupí elektrofolkaři Crystal Fighters a J.A.R., kteří představí svou speciální velkolepou show s gospelovým sborem. Unikátní bude také společné vystoupení Ivana Krále a Jiřího Suchého. Mezi dalšími vystupujícími jsou například Walk Off The Earth, americký zpěvák Matt Simons, izraelská superstar Ninet, cenami ověnčený bluesman Ian Siegal nebo domácí Please the Trees.

Po oba víkendové dny nabídne United Islands speciální tématická pódia - Jazz Stage a Wave Stage - , připravená ve spolupráci s Českým rozhlasem, obě na Střeleckém ostrově.

United Islands of Prague má hlavní scénu v Kinského zahradě.
Richard Muller.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!