Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Opustit či Lístek. Úspěšní tvůrci českých animovaných filmů chystají nové projekty

Film Dávida Štumpfa a Michaely Mihályiové SH_T HAPPENS, který ve světové premiéře uvedli na festivalu v Benátkách i na Sundance. foto: Reprofoto/Youtube: UniFrance

Praha - Mladí tvůrci českých animovaných filmů, které v loňském roce uspěli na významných zahraničních festivalech a soutěžích, chystají nové projekty. Například Darja Kaščejevová, která byla nominována za snímek Dcera na cenu americké filmové akademie Oscar, chystá s finanční podporou Státního fondu kinematografie (SFK) snímek Opustit. Informovala o tom za Asociaci animovaného filmu (ASAF) Marta Jallageas.
  16:28

Studentka Kaščejevová, která je nominovaná na Oscara, může získat v Česku trvalý pobyt

SFK, který je jediným subjektem pravidelně podporujícím vznik animovaných filmů, loni na podporu vývoje a výroby animovaných filmů vynaložil částku 41,58 milionu korun. Mezi projekty podpořenými na vývoj i na výrobu jsou i krátkometrážní filmy dalších úspěšných studentů a absolventů filmových škol, mimo jiné Ahoj léto režiséra Martina Smatany, Váš táta Diany Cam Van Nguyenové, Bábovka v režii Kateřiny Karhánkové nebo Až na konci světa autora Martina Kukala.

Loňský rok byl v tuzemském animovaném filmu zejména ve znamení snímku Dcera. Loutkový snímek o dívce, která se po letech snaží navázat vztah s otcem, získal hlavní Křišťálovou cenu a cenu dětské poroty na festivalu v Annecy. Poté zvítězil na festivalu Sundance, získal studentského Oscara v sekci mezinárodních škol a nominaci na Oscara. 

V zahraničí uspěl i dokument Nguyenové o ztrátě blízkého člověka Spolu sami, který měl v lednu premiéru na prestižním festivalu v Rotterdamu. O měsíc později navázal na tento úspěch režisér Smatana se svým filmem o vztahu malého chlapce a jeho dědečka Pouštět draka, který uvedlo Berlinale. Oba filmy se pak během roku představily v mnoha zemích. Na podzim upoutal pozornost festivalových dramaturgů krátký film autorské dvojice Dávid Štumpf a Michaela Mihályi SH_T HAPPENS, který ve světové premiéře uvedli na festivalu v Benátkách i na Sundance.

Další úspěch. Film Dcera Darji Kaščejevové má cenu z festivalu Sundance

Mezi poslední úspěchy mladých animátorů patří snímek Lístek, který Aliona Baranova natočila jako svou magisterskou práci na Fakultě multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Lístek zaujal organizátory právě konaného festivalu Berlinale natolik, že se rozhodli jej na přehlídce promítnout. Návštěvníci jej uvidí 25. února v nesoutěžní sekci Generation Kplus určené dětem a mládeži. „Vzhledem k úspěchům v zahraničí by se dalo říct, že loni v Čechách vznikla „nová vlna“ animátorů,“ konstatovala Jallageas.

V loňském roce vzniklo pět českých celovečerních animovaných filmů. V případech snímků Velké dobrodružství Čtyřlístku, Pat a Mat: Kutilské trampoty a TvMiniUni: Zloděj otázek se jednalo o pokračování populárních filmů či televizních a komiksových sérií.

V Německu začíná filmový festival Berlinale. Českou vlajku drží Šarlatán

Několik připravovaných filmů sklidilo loni pozitivní ohlas na koprodukčních trzích. V březnu porota na francouzském Cartoon Movie ověnčila cenou Eurimages Co-production Development Award celovečerní loutkový projekt O nepotřebných věcech a lidech, který vzniká podle knižní předlohy Arnošta Goldflama. Mezi 66 projekty z celého světa byl prezentován ještě film Perla režiséra a producenta Martina Kotíka a dva koprodukční snímky Přes hranici a Fany a pes. Snímek Fany a pes přibližující dětem pád železné opony již vstoupil do tuzemských kin. Českým koproducentem filmu je vedle partnerů z Německa, Lucemburska a Belgie společnost MAUR Film. Česká strana zajišťovala pro projekt klíčovou animaci a nahrávání originální hudby lucemburského skladatele Andrého Dziezuka v Praze.

Autor: