130 let

Vzhůru do království filmu! Mezi hvězdnými hosty úvodní projekce festivalu byla i herečka Sophie Marceau. | foto: AFP

Úvod v Cannes patřil kráse

Kultura
  •   11:10
CANNES (od zpravodajky LN na filmovém festivalu) - Poetická love story Kar-wai Wonga i pátrání po sériovém vrahovi podle Davida Finchera – tematický rozptyl snímků, které v prvních dvou dnech představil festival v Cannes, je hodně široký.
Americká zpěvačka a debutující herečka Norah Jones, britský herec Jude Law a čínský režisér Kar-wai Wong – tak vypadala hvězdná sestava doprovázející snímek My Blueberry Nights, který ve středu večer zahajoval 60. ročník filmového festivalu v Cannes.
 
Na první anglicky mluvený film osobitého asijského filmaře se přišel podívat i David Lynch. Musel být spokojený, Wong totiž pojal My Blueberry Nights tak trochu jako poctu americkým filmům, třeba právě těm Lynchovým. Ubíhající pruhy na nekonečné dálnici, malá bistra a kavárny, široké prázdné ulice osvětlené jedinou lampou... Navzdory citelnému americkému otisku si ovšem Kar-wai Wong zachoval svůj poeticky křehký rukopis. Natočil příběh o dívce, která se rozhodne léčit své zklamání tím, že jezdí od města k městu a pracuje jako servírka v kavárnách. Potkává lidi s nejrůznějšími osudy, skrze ně se pokouší poznat samu sebe a najít místo, kam patří. Každý záběr je takřka neskutečně krásný, ponořený do rozvolněné, takřka snové atmosféry a obalený skvělou hudbou.

Režisér Wong se do USA vydal prý především proto, že toužil obsadit do svého filmu zpěvačku Norah Jonesovou. Ta prý na hereckou kariéru nikdy ani nepomyslela a Wongovu nabídku nejprve odmítla. „Pak jsem si ale pustila jeho film Stvořeni pro lásku a měla jsem pocit, že jsem nikdy nic tak nádherného neviděla,“ přiznala. Hraje stejně přirozeně jako zpívá – měkce, půvabně a pomalu. Dramatičtější herecké akce tu obstarala Natalie Portmanová v roli gamblerky, Rachel Weiszová jako záletná panička a Jude Law coby „muž, který by mohl být ten pravý“.
 
Pro režiséra prý bylo hodně těžké točit film v jiném než rodném jazyce. „Byla to i otázka kulturních zvyklostí, pro Číňana má třeba polibek dost jiný význam než pro Američana nebo Evropana. Ale doufám, že emoce dokážou překlenout všechny jazykové a kulturní bariéry,“ vysvětlil režisér. Jeho film My Blueberry Nights už má českého distributora, v kinech by se měl objevit v listopadu.
Autor: Darina Křivánková