Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Už jsme doma natočili videoklip v nejsevernější oblasti planety

Kultura

  18:00
Už jsme doma vydali po osmi letech nové album Kry, které sbírá jeden příznivý ohlas za druhým. Nyní zveřejňují první videoklip k novince k písni Cesta. Režisérem byl Jakub Čermák a Lidovky.cz jej uvádějí v premiéře.

Už jsme doma foto: AMP

Kry jsou zatím nejkoncepčnějším albem, které skupina kdy vydala. Autor hudby a textů Miroslav Wanek říká: „Kry jsou pro Už jsme doma symbolem pomíjivosti, ale také zápasu s ní. Jsou i symbolem cyklu a návaznosti, vědomí sounáležitosti s tím, co bylo, a s tím, co bude. Vědomí odpovědnosti při převzetí štafety, jejího poponesení a nakonec jejího předání. Album je také věnováno lidským krám, těm, které se bezmocně pohupují na vlnách Středozemního moře a tají tak rychle, že si toho ani nikdo nevšimne.“

Už jsme doma (z koncertu na Špicberkách)
Už jsme doma

Album bylo stylově pokřtěno v Longyearbyenu na souostroví Špicberky, v místě plném ledovců a roztávajích ker Severního ledového oceánu. Potkal se zde Wanekův celoživotní zájem o severské oblasti s celkovou koncepcí alba. Už jsme doma odehráli krátký koncert dokonce na nejsevernějším bodě planety, který si lze pro koncert představit, a to v bývalém městě Pyramiden, na 79. rovnoběžce s.š. Po koncertě na ostrově Tasmánie v roce 2009, kde odehráli nejjižnější koncert v historii českého rocku, Už jsme doma bez nadsázky svou hudbou pokryli planetu od pólu k pólu.

Čeští příznivci se křtu dočkají také. Už jsme doma pokřtí 28. listopadu v Brně v Kabinetu múz a 3. prosince v pražském Divadle Archa vinylové vydání alba Kry.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.